Πολιτική οικονομία του ιστού :ιδιωτικότητα στις διαφημίσεις : μελέτη περίπτωσεις του facebook - Γαβρίλοβα, Βέρα (Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου, Σχολή Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2012)
Η αυξανόμενη χρήση των κοινωνικών μέσων και ο αμέτρητος όγκος δεδομένων, τον οποίο οι χρήστες αναρτούν σε αυτά οικειοθελώς, δημιουργούν ανησυχίες για την χρήση των προσωπικών δεδομένων από τα κοινωνικά μέσα. Το δημοφιλέστερο κοινωνικό μέσο το οποίο κυριαρχεί στο πεδίο των κοινωνικών μέσων και μονοπωλεί την αγορά είναι το Facebook. Οι χρήστες του Facebook αυξάνονται κατακόρυφα, καθώς και τα κέρδη τα οποία αυτό συσσωρεύει από τις διαφημίσεις. Επιπρόσθετα έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για την παραβίαση της ιδιωτικότητας, την εκμετάλλευση των προσωπικών δεδομένων και την πώληση τους σε διαφημιστικές και άλλες εταιρείες. Οι καταγγελίες αυτές εντείνουν τις ανησυχίες όσον αφορά στην ιδιωτικότητα των χρηστών του και εγείρουν μία σειρά θεμάτων προς μελέτη. Ένα από αυτά τα θέματα καλείται να καλύψει η παρούσα έρευνα, υιοθετώντας μία κριτική στάση απέναντι στο περιεχόμενο των σελίδων του Facebook. Η μελέτη στοχεύει στην ανάλυση ιστοσελίδων του Facebook, οι οποίες απευθύνονται προς δυνητικούς διαφημιστές, κυρίως εταιρείες. Η ανάλυση τους γίνεται υπό το πρίσμα της θεωρίας περί ιδιωτικότητας και της προσέγγισης της πολιτικής οικονομίας. Μέσα από την ανάλυση διακρίνονται οι λόγοι του Facebook οι οποίοι συμβάλλουν στην διάδοση της κυρίαρχης ιδεολογίας και την παραπλάνηση της κοινής γνώμης αναφορικά με την έννοια της ιδιωτικότητας. Τέλος, παρουσιάζονται οι έννοιες σχετικές με την ιδιωτικότητα σύμφωνα με την εννοιολόγηση τους από το Facebook. Επιπλέον, στόχος της μελέτης είναι η ανάλυση της σχέσης μεταξύ της διαφήμισης και της ιδιωτικότητας, καλύπτοντας το κενό που υπάρχει στην βιβλιογραφία και να εμπλουτίσει την ελληνόφωνη βιβλιογραφία σχετικά με αυτό το ζήτημα.
Keywords: facebook (Electronic resource); Web archives; Facebook(Ηλεκτρονική πηγή); Web αρχεία