Εκλογικά σώματα και προτιμήσεις ψήφου: Ανακαλύπτοντας τον “κανέναν” - Ζαρκάδα, Άννα; Νάκας, Αριστείδης (My University, 2017)
Σκοπός της εισήγησης είναι να διερευνήσει ποιος είναι ο «κανένας» που επικρατεί πλέον ως η δημοφιλέστερη απάντηση στην πρόθεση ψήφου. Η σκοπιμότητα είναι η συγκέντρωση της υπάρχου-σας γνώσης αναφορικά με την έννοια της ψήφου και του εκλογικού σώματος και η διασύνδεση των δυο με την κρίση που βιώνουν τα πολιτικά συστήματα, ώστε να αφυπνιστούν οι ψηφοφόροι αλλά και οι πολιτικοί, κυρίως σε κράτη όπου παρατηρείται υποβάθμιση των κοινοβουλευτικών θεσμών και ενίσχυση της αντισυστημικής ψήφου, με απώτερο σκοπό τον επαναπροσδιορισμό των πολιτικών συστημάτων ως προς τις αρχές της δημοκρατίας. Πιο συγκεκριμένα, καλούμαστε να απαντήσουμε στο ερώτημα εάν στοιχειοθετείται μια κατάσταση κρίσης στην ψήφο των ευρωπαίων πολιτών ή πρό-κειται για μια αναμενόμενη μεταβολή στις προτιμήσεις τους. Πράγματι, η περίπτωση του «κανένα» αποτελεί διαχρονικά τον βασικό αντίπαλο του εκάστοτε πολιτικού συστήματος, ιδίως σε περίοδο οικονομικής ύφεσης, όπου ως απόρροια παρατηρείται η μείωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Το μοντέλο που θα ακολουθηθεί είναι επαγωγικό: πρώτα, γίνεται εκτενής περιγραφή των εννοιών της ψήφου και των πολιτικών συστημάτων και έπειτα απαντώνται επιμέρους ερωτήματα ως προς τη σχέση αυτών με την οικονομική ύφεση των τελευταίων χρόνων, ως προς το ποιος τελικά είναι ο «κανένας», καθώς και ως προς την πορεία και τη σημασία της διαφαινόμενης διάστασης πολιτικών προτεραιοτήτων μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Keywords: ψήφος; εκλογικό σώμα