Ταυτότητα υπό διαπραγμάτευση: η περίπτωση των προσφύγων της Αθήνας - Χριστοφή, Άντρεα (Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου, Σχολή Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Η παρούσα διατριβή πραγματεύεται την πολύπλοκη διαδικασία συγκρότησης της «ταυτότητας» των προσφύγων στην Αθήνα. Διότι, οι πρόσφυγες φαίνεται να είναι αναγκασμένοι να συστήσουν μια νέα κοινωνική και ατομική πραγματικότητα στο περιβάλλον στο οποίο αναγκάζονται να ενταχθούν. Η μεθοδολογία της έρευνας είναι ποιοτική, καθώς εκτιμάται ως η καταλληλότερη μεθοδολογία για τα κοινωνικά φαινόμενα όπως είναι η προσφυγιά. Η συλλογή πληροφοριών έχει βασιστεί σε ημι-δομημένες συνεντεύξεις δηλαδή συζητήσεις με σκοπό. Έπειτα, για την ανάλυση των συνεντεύξεων χρησιμοποιήθηκε η θεματική ανάλυση περιεχομένου ή θεματική κωδικοποίηση. Τα αποτελέσματα της έρευνας κατέδειξαν πως η ταυτότητα των προσφύγων είναι υπό διαπραγμάτευση, δηλαδή οι πρόσφυγες διαπραγματεύονται την ταυτότητα τους «υπό» το βλέμμα των ίδιων, καθώς βιώνουν μια νέα κοινωνική πραγματικότητα και βρίσκονται σε αλληλεπίδραση με τους ντόπιους- Αθηναίους. Παράλληλα, οι πρόσφυγες όχι μόνο διότι είναι ξένοι, αλλά και διότι βρίσκονται για μικρό χρονικό διάστημα στην Αθήνα και παράλληλα διότι δεν επιθυμούν να διαμένουν στην Ελλάδα.
Keywords: Ταυτότητα; Πρόσφυγας; Identity; Refugee