Κείμενα περί τέχνης σε κυπριακά έντυπα στην προ-1974 εποχή: αισθητικές θεωρήσεις, ιδεολογικές τοποθετήσεις και συλλογικές ταυτότητες - Ευσταθίου, Μυρτώ; Πιπερίδου, Μυρτώ (Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών, Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Επικοινωνίας, Cyprus University of Technology, 2011)
Η παρούσα πτυχιακή διατριβή φέρει το τίτλο «Κείμενα περί τέχνης σε κυπριακά έντυπα στην προ-1974 εποχή: αισθητικές θεωρήσεις, ιδεολογικές τοποθετήσεις και συλλογικές ταυτότητες». Πρώτιστος στόχος, η ουσιαστική αποτύπωση του εννοιολογικού-θεωρητικού σκελετού της Κύπρου τη συγκεκριμένη εποχή, καθώς και η διερεύνηση, ο εντοπισμός και η ανάλυση κριτικών και σχόλιων που γράφτηκαν και ειπώθηκαν για την τέχνη από τα μέλη του 19ου αιώνα μέχρι και το 1974. Ως εκ τούτου, πραγματοποιήθηκε μια εκτενής έρευνα για τον προσδιορισμό της σχετικής ελληνικής και διεθνούς βιβλιογραφίας όπου περιέλαβε την ηλεκτρονική αναζήτηση, την ανασκόπηση βιβλίων της ιστορίας της Τέχνης, καθώς και την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας σχετικών άρθρων. Με την ανάλυση του περιεχομένου των ερευνών διαπιστώθηκε η εξέλιξη της κυπριακής τέχνης, ιδιαίτερα μετά το 1960, όπου η τέχνη πετυχαίνει να ορθώσει το ανάστημα της με αυτοπεποίθηση, διεκδικώντας το συγχρονισμό με τις διεθνείς εξελίξεις. Η διερεύνηση των πιο πάνω γίνεται σε σχέση με τις ευρύτερες ιστορικές, πολιτικές, κοινωνικές και πολιτισμικές εξελίξεις της ίδιας εποχής. Επομένως, μέσω της εκτενούς έρευνας σε κυπριακά έντυπα, παράχθηκε μια κριτική ανάλυση του θεωρητικού λόγου στην Κύπρο, συνεισφέροντας έτσι στο να καλυφτεί το κενό που υπάρχει στην υπάρχουσα βιβλιογραφία. Η μελέτη της τεχνοκρατικής συνιστά αναπόσπαστο ερευνητικό πεδίο της ιστορίας της τέχνης, το οποίο ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει προσεγγιθεί συστηματικά. Πρόκειται για υλικό που συνήθως χρησιμοποιείται επικουρικά και επιλεκτικά για να τεκμηριώσει την άποψη των ιστορικών της τέχνης, αφήνοντας έτσι ανεκμετάλλευτες πληροφορίες ουσιαστικές για την πολύπλευρη κατανόηση των καλλιτεχνικών φαινομένων, την υποδοχή τους και τη σύνδεση τους με τις ευρύτερες ιδεολογικές και κοινωνικές τάσεις της εκάστοτε εποχής. Κατά τη διάρκεια της συγγραφής της πτυχιακής μελέτης, παρατίθενται αυτούσια κομμάτια από τα άρθρα που συνελέχθησαν, προσφέροντας στον ενδιαφερόμενο αναγνώστη μια συνολική εικόνα της εξέλιξης της κυπριακής τέχνης από τα τέλη του 19ου αιώνα στο 1974. Το πρακτικό μέρος, αποσκοπεί, στη δημιουργία ενός αρχείου που θα παρέχει στον μελετητή, μέσα από ένα πολλαπλό και ευέλικτο σύστημα αναζήτησης, όχι μόνον μια βιβλιογραφικού τύπου καταγραφή του υλικού, αλλά και τα ίδια τα τεχνοκρατικά κείμενα – σε μορφή ψηφιοποιημένης αναπαραγωγής – ώστε να είναι άμεσα δυνατή η ανάγνωση τους.
Keywords: Κυπριακή Τέχνη; Πολιτισμός-Κύπρος; Cypriot Art; Culture-Cyprus