Φαρμακευτική Κάνναβη: Στάσεις, γνώσεις και πεποιθήσεις μεταξύ φοιτητών επιστημών υγείας: Μια περιγραφική μελέτη συσχετίσεων - Σωκράτους, Σωκράτης; Μπουζίκα, Μερόπη; Καϊκούσιη, Κατερίνα; Αλεξάνδρου, Γιώργος; Καρανικόλα, Μαρία (My University, 2022)
Εισαγωγή Αν και η διεθνής βιβλιογραφία των τελευταίων δύο δεκαετιών παρουσιάζει θετική στάση ως προς τη χρήση της Φαρμακευτικής Κάνναβης (ΦΚ), εντούτοις φάνηκε ότι υπάρχει έλλειψη ερευνητικών δεδομένων σχετικά με την εκπαίδευση των φοιτητών επιστημών υγείας για τη χρήση της ΦΚ στην Κύπρο. Σκοπός Σκοπός της παρούσας ερευνητικής εργασίας ήταν να διερευνηθούν οι στάσεις, οι γνώσεις και οι πεποιθήσεις των φοιτητών επιστημών υγείας ως προς τη χρήση της ΦΚ στην Κύπρο. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις διαφορές συγκεκριμένων κοινωνικοδημογραφικών (φύλο, ηλικία, θρήσκευμα) και ακαδημαϊκών (στάδιο σπουδών, έτος και σχολή φοίτησης) χαρακτηριστικών. Υλικό και μέθοδος Περιγραφική μελέτη συσχετίσεων με εσωτερικές συγκρίσεις που πραγματοποιήθηκε από τον Νοέμβριο 2019 έως τον Μάρτιο 2020. Το τελικό δείγμα αποτέλεσαν 819 προπτυχιακοί/μεταπτυχιακοί φοιτητές (ποσοστό ανταπόκρισης, 91%) από τις σχολές επιστημών υγείας δημοσίων και ιδιωτικών πανεπιστημίων της Κύπρου. Για τη συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε το ερωτηματολόγιο Attitudes, Beliefs and Knowledge towards Medical Cannabis Questionnaire (MCQ). Για την ανάλυση των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε περιγραφική και επαγωγική στατιστική (Pearson chi-square test). Αποτελέσματα Οι φοιτητές επιστημών υγείας είχαν γενικά θετική στάση απέναντι στην Φ.Κ. Στατιστικά σημαντικές διαφορές παρατηρήθηκα με μεταξύ του φύλου ως προς τις πεποιθήσεις και κίνδυνους που σχετίζονται με τη χρήση της Φ.Κ, με τους άνδρες να πιστεύουν ότι με την χρήση Φ.Κ πιθανόν υπάρχουν σημαντικά οφέλη για την ψυχική (x2 = 8,06, OR: 0,6, 95% CI: 0,49–0,89) ενώ οι γυναίκες πιστεύουν περισσότερο σε σχέση με τους άνδρες ότι με την χρήση Φ.Κ ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι τόσο για την σωματική (x2 = 23,00, OR: 1,6, 95% CI: 1,35–2,0, p < .001) όσο και για την ψυχική υγεία (x2 = 13,06, OR: 1,4). , 95% CI: 1,2–1,81). Επιπλέον, φοιτητές επιστημών υγείας που έλαβαν ειδική (επίσημη) εκπαίδευση σχετικά με τη Φ.Κ κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, ήταν πιο προετοιμασμένοι να απαντήσουν σε ερωτήσεις ασθενών/πελατών σχετικά με τη ΜΚ (x2 = 17,27, df = 1, p < .001). Συμπεράσματα Τα αποτελέσματα παρουσιάζουν τη θετική στάση της πλειοψηφίας των φοιτητών επιστημών υγείας στην Κύπρο ως προς τη χρήση ΦΚ. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες ανέφεραν έλλειψη γνώσεων και συνέστησαν πρόσθετη έρευνα και εκπαίδευση βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα για να βελτιώσουν τις γνώσεις τους σχετικά με τη χρήση της ΦΚ. Ως εκ τούτου, προτείνουμε την εφαρμογή οργανωμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικά με τη ΦΚ σε φοιτητές των σχολών επιστημών υγείας στην Κύπρο κατά τη διάρκεια των σπουδών και της κλινικής τους κατάρτισης
Keywords: Φαρμακευτικής κάνναβη; Φοιτητές; Επιστήμες υγείας