Εχθροί και ασθένειες της μέλισσας - Χατζηλοϊζή, Μάρθα (Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2011)
Η κυψέλη της οικιακής μέλισσας Apis mellifera, είναι ένας ευνοϊκός χώρος για την ανάπτυξη των παρασίτων και των παθογόνων της. Οι πιο σημαντικοί οργανισμοί που εντοπίζονται στα κυπριακά μελίσσια, προκαλώντας σημαντικές απώλειες στον πληθυσμό και στην παραγωγή των προϊόντων της μέλισσας, είναι το παράσιτο Varroa destructor και το παθογόνο βακτήριο Paenibacillus larvae. Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η διερεύνηση της προσβολής των κυπριακών μελισσιών με το άκαρι V. destructor καθώς και με τα δύο παθογόνα, P. larvae και Mellissococcus plutonion, που προκαλούν την αμερικάνικη και ευρωπαϊκή σηψιγονία αντίστοιχα. Αρχικά, πραγματοποιήθηκε επιθεώρηση σε τρία μελισσοκομία της επαρχίας Λεμεσού με σκοπό την ανίχνευση του V. destructor και των βακτηρίων P. larvae και M. plutonion. Το άκαρι V. destructor, εντοπίστηκε μόνο σε ένα μελισσοκομίο, στην περιοχή Άλασσας ενώ συμπτώματα σηψιγονίας παρατηρήθηκαν στα άλλα δύο μελίσσοκομία, στις περιοχές Μονάγρι και Φασούλα. Το άκαρι V. destructor, εντοπίστηκε μόνο σε πέντε από τα έντεκα μελίσσια στο μελισσοκομίο της Άλασσας. Για την αντιμετώπιση του ακάρεως χρησιμοποιήθηκε το ευρέως διαδεδομένο ακαρεοκτόνο, coumaphos, στη συνιστώμενη δόση. Παρατηρήθηκαν νεκρά ακάρεα σε όλα τα μελίσσια εφαρμογής. Για να χαρακτηριστεί το ακαρεοκτόνο αποτελεσματικό θα πρέπει να γίνει έλεγχος για τυχών ανάπτυξη ανθεκτικότητας της βαρρόα στο coumaphos. Από τα μελισσοκομία Μοναγρίου και Φασούλας συλλέχθηκαν επτά και τρείς κηρήθρες αντίστοιχα, που παρουσίαζαν συμπτώματα σήψης προσβεβλημένου γόνου. Από τις κηρήθρες λήφθηκαν δείγματα γόνου, γύρης και μελιού, τα οποία υποβλήθηκαν σε βιοχημικές και μοριακές μεθόδους ανίχνευσης των βακτηρίων P. larvae και M. plutonion. Τα αποτελέσματα έδειξαν την προσβολή με P. larvae σε τρία από τα επτά μελίσσια της περιοχής Μονάγρι με ποσοστό προσβολής 43% και σε δύο από τα τρία μελίσσια της περιοχής Φασούλα με ποσοστό προσβολής 67%. Το παθογόνο βακτήριο M. plutonion δεν ανιχνεύθηκε σε κανένα από τα μελισσοκομία που συμπεριλήφθηκαν στην παρούσα εργασία. Επιπλέον, τα αποτελέσματα της μοριακής ταυτοποίησης έδειξαν την παρουσία των συμβιωτικών βακτηρίων Lactobacillus kunkeei, Saccharibacter sp. και Acetobacter sp. στα δείγματα του γόνου.
Keywords: Μέλισσες; Bees