Μοντελοποίση κτηρίου με προεντεταμένο σκυρόδεμα - Τούμπας, Κυριάκος (Department of Civil Engineering and Geomatics, Faculty of Engineering and Technology, Cyprus University of Technology, 2020)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία ασχολείται με τη χωρική μοντελοποίηση πενταώροφου κτηρίου, το οποίο αποτελείται από εννέα πλαίσια εκ των οποίων τα τρία είναι δύσκαμπτα (πρώτο, μεσαίο, τελευταίο) και τα υπόλοιπα έξι απλά πλαίσια με παρουσία προέντασης στις δοκούς. Γίνεται αρχικά μοντελοποίηση στα προγράμματα STAAD Pro και ADAPT Builder με κύριο σκοπό τον διπλό έλεγχο των αποτελεσμάτων. Παρουσιάζεται επίσης ένα εγχειρίδιο χρήσης και για τα δύο προγράμματα για το πώς μπορεί να μοντελοποιηθεί ένα κτήριο στο χώρο. Στη συνέχεια επικεντρώνεται στην ανάλυση και σχεδιασμό ενός εκ των έξι απλών πλαισίων στα οποία τοποθετείται χάλυβας προέντασης. Πιο συγκεκριμένα γίνεται ανάλυση των σταδίων κατασκευής ανά όροφο, παρουσιάζεται η σταδιακή αύξηση της δύναμης προέντασης, γίνεται έλεγχος τάσεων στην άνω και κάτω ίνα για όλους τους ορόφους και υπολογίζεται ο απαιτούμενος οπλισμός κάμψης και διάτμησης μέσω του ευροκώδικα EC2 και λαμβάνοντας υπόψη τους ελέγχους για στάδιο κατασκευής, οριακή κατάσταση λειτουργίας και οριακή κατάσταση αστοχίας.
Keywords: Δοκός μεταφοράς; Προένταση; Τένοντες μετά την τάνυση; Λειτουργικότητα; Transfer girder; Prestressing; Post-tension tendons; Serviceability