Μικροβιολογική ποιότητα σε σφάγια κοτόπουλου - Βασιλείου, Χάρης (Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Το κρέας κοτόπουλου είναι ένα ιδιαίτερα δημοφιλές είδος κρέατος, που με την πάροδο του χρόνου κερδίζει ολοένα την προτίμηση περισσοτέρων καταναλωτών με την κατανάλωση να αυξάνεται συνεχώς. Στην παρούσα έρευνα διενεργείται βιβλιογραφική ανασκόπηση, που αφορά τους σημαντικότερους παθογόνους μικροοργανισμούς που εντοπίζονται στο κρέας κοτόπουλου, καθώς και εργαστηριακή έρευνα, που μέσω της μεθόδου καλλιέργειας σε υποστρώματα, καταγράφονται οι αριθμοί της ολικής μικροβιακής χλωρίδας, των κολοβακτηριδίων και του μικροοργανισμού Eschericia coli, από δείγματα που λήφθηκαν από σφαγείο πουλερικών. Από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι, κατά την διάρκεια του πλυσίματος και της ταχείας ψύξης, το σύνολο των μικροοργανισμών μειώνεται. Αντίθετα με τους υπόλοιπους μικροοργανισμούς, το E. coli βρέθηκε να αυξάνεται κατά την διάρκεια της ταχείας ψύξης. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να αποτελέσει την βάση, στο να διενεργηθεί μελλοντική έρευνα μεγαλύτερης κλίμακας για την επεξήγηση της αύξησης αυτής.
Keywords: Κοτόπουλο; Σφάγιο; Μικροοργανισμοί; Ασφάλεια