Εφαρμογές και προτάσεις χρήσης ανακυκλώσιμων υλικών-αποβλήτων ως δομικά στοιχεία σε κατασκευές - Χριστοδουλίδου, Αγγελίνα (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2015)
Στην παρούσα εργασία, αρχικά, γίνεται μία επισκόπηση στους νόμους περί αποβλήτων, στην έννοια της κυκλικής οικονομίας και στην βιομηχανική συμβίωση με τις αντίστοιχες εφαρμογές της. Ακολούθως μελετάται η υφιστάμενη κατάσταση στην Κύπρο και στην Ελλάδα (και το καθεστώς διαχείρισης των αποβλήτων). Επιπλέον, περιγράφονται οι περιβαλλοντικά ορθές και βιώσιμες πρακτικές επεξεργασίας των αντίστοιχων αποβλήτων με γνώμονα την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση τους. Στη συνέχεια, γίνεται αναλυτική επισκόπηση στις δομικές εφαρμογές ανά τον κόσμο, που χρησιμοποιήθηκαν ανακυκλωμένα υλικά σαν δομικά στοιχεία. Σκοπός της επισκόπησης αυτής είναι να χρησιμοποιηθεί ως θεωρητικό υπόβαθρο για τη διαμόρφωση των απαιτήσεων επαναχρησιμοποίησης, επεξεργασίας και μορφοποίησης των υλικών. Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται μία σύνοψη των απαιτήσεων των εφαρμογών για τα αντίστοιχα, συμβατικά, δομικά υλικά, και αν οι απαιτήσεις αυτές μπορούν να ικανοποιηθούν με τη χρήση ανακυκλωμένων υλικών. Οι περιπτώσεις εφαρμογής των ανακυκλώσιμων υλικών χωρίζονται σε επαναχρησιμοποιημένα υλικά (χωρίς επεξεργασία) και ανακυκλωμένα (με επεξεργασία). Η επισκόπηση και μελέτη των εφαρμογών σε δομικά υλικά θα παρουσιαστεί ως εξής : τούβλα, κεραμικά πλακίδια, σκυρόδεμα, ξύλο, γυαλί, άσφαλτος, χάλυβας, μη σιδηρούχα μέταλλα (κυρίως αλουμίνιο και χαλκός), χώματα και μπάζα και άλλα μη οικοδομικά υλικά (χαρτί, χαρτόνι, ελαστικά, πλαστικό κ.α.). Εν συνεχεία, αναφέρονται ορισμένες τεχνικές προδιαγραφές που πρέπει να πληρούνται προκειμένου το υλικό αυτό να είναι λειτουργικό. Κατόπιν, παρουσιάζεται να απλοϊκό σενάριο για κατασκευή ενός τυπικού κτιρίου από ανακυκλωμένα υλικά στην Κύπρο. Τέλος, με τη χρήση των συμπερασμάτων και της ανασκόπησης αυτής (καθώς και το ενδεικτικό σενάριο) κάνουμε μία πρόταση στις κατασκευαστικές βιομηχανίες στην Κύπρο για την εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας και της βιομηχανικής συμβίωσης.
Keywords: Ανακύκλωση; Εφαρμογές; Δομικά υλικά; Βιομηχανική συμβίωση; Κυκλική οικονομία.; Industrial Symbiosis; Circular Economy; Structural Elements; Applications; Recycling