Η ομιλία στην νόσο του Πάρκινσον και η λογοθεραπευτική παρέμβαση σε αυτή - Σωφρονίου, Αντριάνα (q, 2021)
Η παρούσα έρευνα επικεντρώνεται κυρίως στη Νόσο του Πάρκινσον (ΝΠ) – μιας Προοδευτικά Εξελισσόμενης Νευροεκφυλιστικής Διαραραχής, στενά συνδεδεμένης με το νευρικό σύστημα. Συγκεκριμένα, αποτελεί μια ποιοτική έρευνα, μέσω ημιδομημένων συνεντεύξεων, που στοχεύει στο πρόβλημα της ομιλίας ατόμων με ΝΠ, προκειμένου να διερευνήσει την εμπλοκή της λογοθεραπείας και το επίπεδο βελτίωσης στην ομιλία τους μετά από τη λογοθεραπεία. Αρχικά, θα δοθεί το θεωρητικό κομμάτι που περιλαμβάνει ένα γενικό ορισμό για τη ΝΠ και θα γίνει αναφορά σε γενικές πληροφορίες ως προς την παθοφυσιολογία (π.χ. αίτια, εξέλιξη, διάγνωση, επιπτώσεις), τις γνωστικές και συμπεριφορικές διαταραχές που προκύπτουν από τη νόσο. Ακολούθως, το δεύτερο μέρος θα εστιαστεί κυρίως στις δυσκολίες επικοινωνίας και στις διαταραχές λόγου, ως αποτέλεσμα της ΝΠ. Έπειτα, θα παρουσιαστούν οι μέθοδοι και τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία, όπως επίσης το πως και με ποιους τρόπους (εναλλακτικούς και μη) συμβάλει η λογοθεραπεία στην αντιμετώπιση της νόσου. Στην έρευνα, έλαβαν μέρος 10 άτομα ηλικίας 59 έως 78 ετών, τα οποία νοσούν με ΝΠ. Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε ήταν ατομικές συνεντεύξεις περιλαμβάνοντας ερωτήσεις ανοικτού και κλειστού τύπου. Οι απαντήσεις των συμμετεχόντων, κατέδειξαν πως υπάρχει η ανάγκη για λογοθεραπευτική συμβολή, αφού η λογοθεραπεία επιφέρει θετικά αποτελέσματα στην ομιλία των ατόμων με ΝΠ. Ακόμα, διαπιστώθηκε πως η κατάποση είναι επίσης διαταραγμένη στα άτομα με ΝΠ, η οποία όμως σημειώνει σημαντική βελτίωση κατά τη διάρκεια της λογοθεραπευτικής παρέμβασης.
Keywords: Νόσος του Πάρκινσον; Ομιλία; Λογοθερεραπεία; Parkinson’s Disease; Speech; Speech therapy