Μελέτη της παθητικής ιδιότητας (Passivity) των Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΣΗΕ) και των αποκεντρωμένων μεθοδολογιών βέλτιστου ελέγχου της συχνότητας του δικτύου - Κωνσταντίνου, Δήμος (Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2016)
Η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές, με τρόπο συνεχή και ποιοτικό είναι ο στόχος όλων των εταιρειών που ασχολούνται με την προσφορά ηλεκτρισμού. Η ηλεκτρική ενέργεια είναι μία από τις πιο κοινές μορφές ενέργειας που χρησιμοποιείται σήμερα. Είναι καθαρή, βολική, και σχετικά εύκολη στην μεταφορά από τα κέντρα παραγωγής στα κέντρα κατανάλωσης, καθώς προσφέρει μεγάλη ευελιξία στην χρήση της. Το υλικό και οικονομικό κόστος της αποθήκευσης της ηλεκτρικής ενέργειας είναι απαγορευτικό, για αυτό τον λόγο η παραγωγή πρέπει να καλύπτει συνεχώς την ζήτηση. Η μεγάλη επέκταση των υφιστάμενων δικτύων ισχύος, σε συνδυασμό με την διασύνδεση διαφόρων ανεξάρτητων δικτύων ισχύος, είναι ένα κρίσιμο θέμα το οποίο καλούνται να αντιμετωπίσουν οι μηχανικοί τα τελευταία χρόνια. Προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια, σε πολλές χώρες γίνονται σημαντικές συμφωνίες για διασύνδεση των δικτύων τους. Αυτές οι διασυνδέσεις σε συνδυασμό με την νέα δομή των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας έκανε την ανάλυση των δικτύων συστημάτων ισχύος πιο πολύπλοκη και χρονοβόρα, ενώ προκύπτει η αδιαμφισβήτητη ανάγκη για πιο βελτιωμένη λειτουργία του δικτύου, των υπηρεσιών και της ασφάλειας. Η κοινή δυσκολία που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια τα συστήματα ισχύος, είναι να διατηρηθεί η ισορροπία μεταξύ της παραγωγής και του φορτίου. Σκοπός αυτής της διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη της παθητικότητας των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας (ΣΗΕ) και η εξέταση παθητικότητας των προτεινόμενων μηχανισμών ελέγχου της συχνότητας μέσω διαγραμμάτων Nyquist και Bode. Καθώς επίσης και η μελέτη της επίδρασης των πιο πάνω μηχανισμών στην συμπεριφορά και ευστάθεια των ΣΗΕ.
Keywords: Πρωτεύον Έλεγχος Συχνότητας; Δευτερεύον Έλεγχος Συχνότητας; Τριτογενής Έλεγχος Συχνότητας; Κυβερνήτης; Σύστημα Ηλεκτρικής Ενέργειας; Ονομαστική Τιμή; Ελεγκτής Φορτίου; Σταθεροποιητής Συστήματος Ισχύος; Ροή Ισχύος; Πρόβλημα Βελτιστοποίησης; Ευστάθεια; Σταθερότητα Τάσης; Σταθερότητα Συχνότητας; Κεντροποιημένοι Μηχανισμοί; Αποκεντρωμένοι Μηχανισμοί; Απόκλιση Συχνότητας; Σημείο Ισορροπίας; Ταλαντώσεις Συχνότητας; Primary Frequency Control; Secondary Frequency Control; Tertiary Frequency Control; Governor; Electricity System; Face Value; Stability; Voltage Stability; Stability Frequency; Centralized mechanisms; Agencies and Mechanisms; Deviation Frequency; Balance point; Shear Rate