Εντοπισμός και μελέτη καμένων περιοχών με τη χρήση τεχνικών τηλεπισκόπησης - Φωκά, Μαρία (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2013)
Η παρούσα πτυχιακή μελέτη επικεντρώνεται στην αναγνώριση και στον εντοπισμό καμένων εκτάσεων με τη χρήση τηλεπισκοπικών μεθόδων. Οι περιοχές μελέτης ορίστηκαν βάσει των στοιχείων, που δόθηκαν από το Τμήμα Δασών Κύπρου. Τα στοιχεία αυτά, αφορούσαν σημαντικές πυρκαγιές, που εκδηλώθηκαν στο παρελθόν σε δασικές περιοχές της Κύπρου. Ως κύριες περιοχές μελέτης επιλέχθηκαν τα χωριά Μέσανα, Νατά, Άγιος Ιωάννης και Πάνω Πύργος και ως υπό-περιοχή μελέτης το χωριό Βρέτσια. Για τις κύριες περιοχές μελέτης υπολογίστηκαν με τη χρήση δορυφορικών εικόνων Landsat TM και ETM+ και χαρτογραφήθηκαν οι δείκτες βλάστησης NDVI και SAVI, καθώς και οι μεταβολές τους, που προκλήθηκαν λόγω των πυρκαγιών. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε εφαρμογή της μεθόδου Ανάλυσης Κυρίων Συνιστωσών (PCA). Κατά τη διαχρονική μελέτη και επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων, των δεικτών κάθε καμένης έκτασης, των κύριων περιοχών μελέτης, διαπιστώθηκε ότι ο μέσος όρος των τιμών τους παρουσίαζε σημαντική μείωση μετά από το συμβάν της πυρκαγιάς. Οι εργασίες αυτές διεξήχθηκαν, αφού πρώτα έγιναν μετρήσεις σε υλικά καμένης βιομάζας, με φασματοραδιόμετρο, στην υπό-περιοχή μελέτης Βρέτσια. Συμπερασματικά, με την εφαρμογή των πιο πάνω μεθόδων Τηλεπισκόπησης, δίνεται η δυνατότητα καλύτερης διαχείρισης και παρακολούθησης των καμένων εκτάσεων, καθώς και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος. Οι πληροφορίες που προκύπτουν από τα δεδομένα του φασματοραδιομέτρου μπορούν να συγκριθούν ή να συνδυαστούν με πληροφορίες από δορυφορικές εικόνες. Με αυτό τον τρόπο, επιτυγχάνεται η εξαγωγή πιο αξιόπιστων αποτελεσμάτων. Μπορούν να δημιουργηθούν ακόμη και βάσεις δεδομένων, στις οποίες θα καταχωρούνται οι μετρήσεις πεδίου (φασματικές υπογραφές). Έτσι, έχοντας μια βάση δεδομένων των φασματικών υπογραφών των καμένων υλικών και με την προϋπόθεση ότι τα είδη βλάστησης των δασικών περιοχών είναι γνωστά, δεν είναι απαραίτητη η επίσκεψη στο πεδίο, σε περίπτωση που προκύψουν μελλοντικά νέες καμένες εκτάσεις. Η μελέτη τους θα γίνεται, με την αξιοποίηση των καταγραφών της βάσης δεδομένων σε συνδυασμό με τη χρήση δορυφορικών εικόνων.
Keywords: Remote sensing; Satellite images; Burned area; Τηλεπισκόπηση; Δορυφορικές εικόνες; Καμένες εκτάσεις