Αξιολόγηση ρύπανσης ιζήματος προερχόμενο από λίμνη βιομηχανικού βιολογικού σταθμού - Σεραφείμ, Ραφαήλ (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2017)
Παρά τα θετικά της βιομηχανικής εξέλιξης, υπάρχει σημαντικός αντίκτυπος και δυσμενής επιπτώσεις στο περιβάλλον. Καταστροφή οικοσυστημάτων, ρύπανση της ατμόσφαιρας, των υδάτων και των εδαφών είναι μόνο ένα μικρό μέρος των επιπτώσεων της ανάπτυξης. Τοιουτοτρόπως οι περιβαλλοντικές επιστήμες και τα συστήματα παρακολούθησης εστιάζουν στην εξομάλυνση των επιπτώσεων και στην εναρμόνιση της ανθρώπινης εξέλιξης με τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος. Στόχος της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η ανάλυση δειγμάτων ιζήματος αποξεραμένης λίμνης στην οποία απορρίπτονταν υγρά απόβλητα από εργοστάσια της βιομηχανικής περιοχής Ύψωνα. Έγινε ερμηνεία των αποτελεσμάτων και προτάσεις αποκατάστασης της ρυπασμένης περιοχής. Μελετήθηκαν σε θεωρητικό επίπεδο μέθοδοι απορρύπανσης τόσο με χημικές-μηχανικές μεθόδους όσο και με βιολογικές μεθόδους. Παράλληλα εξετάστηκε η προέλευση και η επικινδυνότητα των πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων και των βαρέων μετάλλων. Πραγματοποιήθηκε φυσικοχημική ανάλυση των ιζημάτων, ανίχνευση πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων καθώς και ανίχνευση και ποσοτικοποίηση βαρέων μετάλλων. Για τους ΠΑΥ πραγματοποιήθηκε εκχύλιση και ανίχνευση στο GC, ενώ για τα βαρέα μέταλλα ακολουθήθηκε η τυποποιημένη διαδικασία ISO11466. Ακολούθως χαρακτηρίστηκε το οργανικό φορτίο, η κοκκομετρική σύσταση του ιζήματος και υδατοχωρητικότητα του. Αναλύθηκαν τα αποτελέσματα των ΠΑΥ και των βαρέων μετάλλων και εξετάστηκε η επικινδυνότητα τους με βάσει τα Ολλανδικά Περιβαλλοντικά Πρότυπα. Τα αποτελέσματα της όλης εργασίας, σύμφωνα με τις αναλύσεις που διεξάχθηκαν και τη σύγκριση με τα Ολλανδικά Περιβαλλοντικά Πρότυπα ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικά. Η ρύπανση δεν υπερβαίνει τα όρια, καθιστώντας την οποιαδήποτε παρέμβαση αχρείαστη. Τέλος προτάθηκαν ιδέες για μελλοντική έρευνα.
Keywords: Εξυγίανση; Βαρέα Μέταλλα; Ίζημα; ISO 11466