Χρήση υποπροϊόντων ελιάς στα μηρυκαστικά ζώα : επιπτώσεις στην πέψη, στην ανάπτυξη και στην ποιότητα κρέατος και γάλακτος - Κουκκουλλή, Αυγούστα (My University, 2023)
Οι μεσογειακές χώρες έχουν αναπτυγμένη βιομηχανία ελαιόλαδου, με αποτέλεσμα την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων στερεών και υγρών παραπροϊόντων τα οποία αποτελούν σημαντικό περιβαλλοντικό ζήτημα. Τα στερεά παραπροϊόντα (olive byproducts, OB ή olive cake όπως αναφέρεται στην αγγλόφωνη βιβλιογραφία) περιέχουν κάποια θρεπτικά συστατικά και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην διατροφή των μηρυκαστικών καθώς περιέχουν και άλλες πιθανές βιοδραστικές ουσίες (φαινόλες και ωφέλιμα λιπαρά οξέα). Η χημική σύνθεση του στερεού παραπροϊόντος είναι παρόμοια με άλλα παραπροϊόντα που χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφές (πχ άχυρα σιτηρών), με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Λόγω αυτού, τα OB μπορούν να ενσωματωθούν στη διατροφή των ζώων, κυρίως στα σιτηρέσια των μηρυκαστικών. Η διαχείριση αυτών των υποπροϊόντων με την ενσωμάτωση τους στη διατροφή των ζώων μπορεί να συμβάλει στη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που προκαλείται από την απόρριψη τους (ή την καύση τους) και να ελαχιστοποιηθεί το κόστος που σχετίζεται με τη διαχείριση τους. Επίσης πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η συμπερίληψη των OB στα σιτηρέσια αυξάνουν τα επίπεδα μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και μειώνουν τα επίπεδα κορεσμένων λιπαρών οξέων στο γάλα και το κρέας μηρυκαστικών, με ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών. Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα των ερευνών δείχνουν πως η χορήγηση των OB σε μηρυκαστικά δεν έχει δυσμενείς επιπτώσεις στη ζύμωση της μεγάλης κοιλίας των μηρυκαστικών, την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, την ανάπτυξη των νεαρών μηρυκαστικών, τα χαρακτηριστικά του σφαγίου, την απόδοση και τη σύνθεση του γάλακτος. Συμπερασματικά, η χρήση των στερεών παραπροϊόντων της παραγωγής ελαιόλαδου είναι ασφαλής για τα ζώα, μπορεί να οδηγήσει σε παραγωγή προϊόντων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για την υγεία του ανθρώπου, ενώ ταυτόχρονα, μειώνει το κόστος παραγωγής και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της διαχείρισης αυτών των παραπροϊόντων.
Keywords: υποπροϊόντα ελιάς; μηρυκαστικά; ποιότητα γάλακτος; ποιότητα κρέατος; λιπαρά οξέα; olive byproducts; ruminants; milk quality; meat quality; fatty acids