Προσομοίωση παράκτιων κυματισμών με χρήση του ανοικτού κώδικα CELERIS - Μενελάου, Παναγιώτης (q, 2021)
Η συγγραφή της παρούσας πτυχιακής εργασίας έχει ως βασικό στόχο την προσομοίωση παράκτιων έργων, με την χρήση λογισμικού. Δημιουργώντας διάφορα μοντέλα, μπορεί να παρατηρηθεί η συμπεριφορά έργων που αποσκοπούν στην μείωση της δύναμης με την οποία προσπίπτουν τα κύματα που πλησιάζουν την ακτή. Τέτοιες προσομοιώσεις είναι πολύ σημαντικές κατά την φάση σχεδιασμού ενός έργου, ώστε να διαφανεί η αποτελεσματικότητα τους αλλά και προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν. Αρχικά, γίνεται αναφορά στους μηχανισμούς δημιουργίας των θαλάσσιων κυματισμών, με κύριο αίτιο τον άνεμο. Έτσι μπορεί να δοθεί μια ιδέα για το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά των σύνηθες κυματισμών, ώστε να είναι πιο ορθές οι προσομοιώσεις. Ακόμη, γίνεται αναφορά στα διάφορα φαινόμενα τα οποία προκαλούν μετασχηματισμό των κυματισμών καθώς αυτά πλησιάζουν την ακτή. Το βασικό μέρος της παρούσας εργασίας είναι οι προσομοιώσεις των φαινομένων μετασχηματισμού, καθώς και η προσομοίωση παράκτιων έργων, χρησιμοποιώντας το λογισμικό Celeris. Γι’ αυτό γίνεται αναφορά στον τρόπο λειτουργίας του προγράμματος και του κώδικα που υποδέχεται.
Keywords: Θαλάσσια κύματα; Προσομοίωση; Παράκτια έργα; Sea waves; Simulation; Coastal work