Άγχος και κατάθλιψη σε γυναίκες με καρκίνου του μαστού μετά απο μαστεκτόμη - Βασιλείου, Χρυσοβαλάντης (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Εισαγωγή: Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου στις γυναίκες. Οι επιπτώσεις του καρκίνου στη ψυχική σφαίρα της υγείας της γυναίκας, αποτελούν πλέον ένα ενδιαφέρον ερευνητικό ζήτημα από τους διάφορους επαγγελματίες υγείας. Σύμφωνα με διάφορες αναφορές στην ερευνητική βιβλιογραφία, ένας στους δυο ασθενείς με καρκίνο, μπορεί να εκδηλώσει κάποιας μορφής ψυχική ασθένεια ως επίπτωση της νόσου του καρκίνου. Οι πιο συχνές ψυχικές ασθένειες σε γυναίκες μετά από μαστεκτομή είναι η κατάθλιψη και το άγχος. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση εμφάνισης άγχους ή κατάθλιψης σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού μετά από μαστεκτομή. Υλικό και Μέθοδος: Πραγματοποιήθηκε κριτική συστηματική ανασκόπηση της ερευνητικής βιβλιογραφίας με σκοπό τη διερεύνηση της εμφάνισης άγχους και κατάθλιψης σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού μετά από μαστεκτομή. Η αναζήτηση της σχετικής βιβλιογραφίας έγινε από τις βάσεις δεδομένων PUPMED, MEDLINE, CINAHL και GOOGLE SCHOLAR. Για την ανεύρεση των ερευνητικών μελετών που να συνάδουν με τον σκοπό της παρούσας μελέτης, χρησιμοποιήθηκαν οι λέξεις κλειδιά σε συνδυασμό ή μόνες τους. Οι λέξεις – κλειδιά που χρησιμοποιήθηκαν με διάφορους συνδυασμούς ήταν «quality of life», «breast cancer», «mastectomy», «anxiety», «depression». Αποτελέσματα: Στην παρούσα κριτική βιβλιογραφική ανασκόπηση με σκοπό διερεύνηση του άγχους και της κατάθλιψης σε γυναίκες μετά από μαστεκτομή συμπεριλήφθηκαν συνολικά 4 άρθρα που αφορούσαν σε κλινικές έρευνες. Σε όλες τις έρευνες που έχουν χρησιμοποιηθεί για την παρούσα κριτική βιβλιογραφική ανασκόπηση το δείγμα αποτέλεσαν γυναίκες οι οποίες είχαν διαγνωστεί με καρκίνο μαστού, και είχαν πραγματοποιήσει μαστεκτομή σαν χειρουργική επέμβαση εκλογής. Συζήτηση - Συμπεράσματα: Δεν είναι ασφαλές να αποδοθεί ένα συμπέρασμα μετά το πέρας της παρούσας ανασκόπησης. Το θέμα χρήζει περαιτέρω διερεύνησης τόσο από πλευράς πραγματοποίησης κλινικών ερευνών που να αφορούν στη διερεύνηση της διακυμάνσεις αγχωδών ή καταθλιπτικών συμπτωμάτων σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού μετά από μαστεκτομή. Θα πρέπει επιπλέον να πραγματοποιηθούν βιβλογραφικές ανασκοπήσες.
Keywords: Καρκίνος του μαστού; Γυναίκες; Επαγγελματίες υγείας