Συγχώνευση τηλεπισκοπικών δεδομένων για την ανίχνευση υπεδάφιων αρχαιολογικών καταλοίπων - Παπαγεωργίου, Μάνος (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Η εν λόγω πτυχιακή εργασία ερευνά τα επιφανειακά στρώματα ενός αρχαιολογικού τοπίου βασισμένη στην συγχώνευση διάφορων τηλεπισκοπικών τεχνικών. Συγκεκριμένα σε αυτή τη μελέτη εξετάζονται τρείς κύριες τεχνολογίες, το γεωραντάρ, η επίγεια ραδιομετρία και οι πολυφασματικές δορυφορικές εικόνες. Η μελέτη σκοπεύει στο να εντοπίσει μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ επίγειων και δορυφορικών σετ δεδομένων η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια μορφή συγχώνευσης που ενισχύει τις οπτικές δορυφορικές εικόνες τηλεπισκόπησης για σκοπούς ανίχνευσης υπεδάφιων αρχαιολογικών καταλοίπων. Για το σκοπό αυτό διάφορα μαθηματικά μοντέλα παλινδρόμησης έχουν εξεταστεί για την προσπάθεια εντοπισμού μιας συσχέτισης μεταξύ των μετρήσεων ενός Γεωραντάρ και ενός φασματοραδιόμετρου. Επίσης διάφορες τεχνικές ανάλυσης εικόνων έχουν εφαρμοστή πάνω σε εικόνες που αναπαριστούν δείκτες βλάστησης. Η συνολική μεθοδολογία που ακολουθήθηκε αποτελείτε από επτά βήματα. Αρχικά 11 μαθηματικά μοντέλα παλινδρόμησης έχουν εξεταστεί για 6 διαφορετικούς δείκτες βλάστησης και τις τιμές των 4 καναλιών και των 3 συντελεστών Crop mark, Vegetation και Soil μιας εικόνας GeoEye σε σχέση με τις μετρήσεις ενός γεωραντάρ (Βήμα 1-3). Παράλληλα διάφορες τεχνικές ανάλυσης εικόνων, κυρίως ταξινομήσεις, έχουν εφαρμοστεί σε 18 εικόνες που αναπαριστούν δείκτες βλάστησης (Βήμα 4-5). Τα τελικά αποτελέσματα αξιολογήθηκαν και μερικά από τα μοντέλα παλινδρόμησης που είχαν εξεταστεί εφαρμόστηκαν σε μια υψηλής ανάλυσης πολυφασματική δορυφορική εικόνα (Βήμα 6-7). Η προτεινόμενη μεθοδολογία εφαρμόστηκε σε μια σειρά από δεδομένα πεδίου τα οποία συλλέχτηκαν από το Vészto-Mágor Tell, το οποίο βρίσκετε στο ανατολικό τμήμα της Ουγγαρίας, και σε μια δορυφορική εικόνα GeoEye που καλύπτει την περιοχή αυτή. Τα συνολικά αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η εφαρμογή μοντέλων συγχώνευσης μεταξύ διαφόρων ειδών τηλεπισκοπικά δεδομένα, που συχνά χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη αρχαιολογικών ερευνών, μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω τις υφιστάμενες δυνατότητες και εφαρμογές για την ανίχνευση υπεδάφιων αρχαιολογικών καταλοίπων.
Keywords: Ενίσχυση; Συγχώνευση; Επίγεια ραδιομετρία; Γεωραντάρ; Πολυφασματικές εικόνες; Τηλεπισκόπηση στην αρχαιολογία; Ταξινόμηση