Διαμόρφωση ατζέντας από τον κυπριακό τύπο - Ιωάννου, Χριστίνα (Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου, Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Επικοινωνίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2011)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία με τίτλο «Διαμόρφωση ατζέντας από τον Κυπριακό Τύπον σε σχέση με το Κυπριακό» εκπονήθηκε από την Χριστίνα Ιωάννου, φοιτήτρια του 8ου εξαμήνου του Τμήματος Επικοινωνία και Σπουδές Διαδικτύου του ΤΕΠΑΚ υπό την επίβλεψη της Δρ. Βάιας Δουδάκη και ολοκληρώθηκε το Μάιο του 2011.Ο σκοπός της έρευνας αυτής είναι να μελετήσει πώς παρουσιάζει ένα πολιτικό θέμα, συγκεκριμένα το κυπριακό, η κάθε εφημερίδα.Ένα από τα ερευνητικά μου ερωτήματα είναι, η ιδεολογα της κάθε εφημερίδας όντως επηρεάζει τον τρόπο γραφής του θέματος; Επέλεξα να μελετήσω τις συναντήσεις του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια με πολιτικούς από το εξωτερικό.Οι συναντήσεις αυτές επικεντρώνονται στις προσπάθειές του Προέδρου για επίλυση του κυπριακού.Το δείγμα της εργασίας μου ήταν τρεις εφημερίδες, η κάθε εφημερίδα ανήκει σε διαφορετική ιδεολογία και το χρονικό διάστημα συλλογής του δείγματος σχετιζόταν άμεσα με τις εντατικές συνομιλίες των δυο ηγετών.Οι μήνες των εντατικών συνομιλιών ήταν το Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2010 ως πρώτη φάση και Σεπτέμβριο του 2010 ως δεύτερη φάση.Για να μπορέσω να εξετάσω και το κλίμα που επικρατούσε πριν και μετά τις εντατικές εξέτασα και τους μήνες Δεκέμβρη του 2009, Μάρτη, Αύγουστο και Οκτώβρη του 2010.Η μεθοδολογία που ακολούθησα ήταν ανάλυση περιεχομένου και κωδικοποιώντας τα άρθρα μου προσπάθησα να απαντήσω στο βασικό ερώτημα που έθεσα από την αρχή «τι σημασία αποδίδει η κάθε εφημερίδα σε αυτές τις επαφές του προέδρου ».Τέλος ως συμπέρασμα έχω, ότι η κάθε εφημερίδα παρουσιάζει τα θέματα της βάση της προκαθορισμένης πολιτικής ματιά της.Είναι σχεδόν αδύνατο μια εφημερίδα που τείνει προς τη Δεξιά να αντιμετωπίσει τις προσπάθειες ενός Αριστερού κόμματος θετικά και να τις παρουσιάζει με μια πλήρη θετική ματιά.Ενώ η εφημερίδα της Αριστεράς, που είναι και η μόνη δηλωμένη εφημερία ως προς την ιδεολογική της τοποθέτηση, ακόμα και αν υπάρχει αρνητική εξέλιξη στις συνομιλίες θα εκφράσει με θετικό τρόπο την εξέλιξη αυτή.Μην ξεχνάτε ότι και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανήκει και στο Αριστερό Κόμμα της Κύπρου.
Keywords: Newspapers; Political issue; Cyprus issue; Εφημερίδες; Πολιτικό θέμα; Κυπριακό θέμα