Πιλοτική έρευνα σε σχέση με το γλωσσικό προφίλ των ενηλίκων άνω των 65 ετών με άνοια - Παπαϊωάννου, Παναγιώτα (Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Η παρούσα πιλοτική έρευνα έχει ως σκοπό την περιγραφή του προφίλ των ενηλίκων, άνω των 65 ετών, που έχουν διαγνωστεί με άνοια και είναι φυσικοί ομιλητές της κυπριακής ελληνικής. Για την ολοκλήρωση αυτής της έρευνας, χορηγήθηκαν στους συμμετέχοντες τέσσερα εργαλεία. Αρχικά, το MMSE που αξιολογεί τη νοητική κατάσταση των ατόμων, έπειτα το εργαλείο παραγωγής και ανάλυσης σύνθετων λέξεων, στη συνέχεια το εργαλείο επανάληψης προτάσεων και τέλος το εργαλείο επανάληψης ψευδολέξεων. Στην έρευνα συμμετείχαν δεκατέσσερα άτομα, οχτώ γυναίκες και έξι άντρες ηλικιακού εύρους από 66;8 μέχρι 96;2. Από τους δεκατέσσερις συμμετέχοντες οι επτά έχουν διαγνωστεί με άνοια και οι υπόλοιποι επτά είναι υγιής ενήλικες. Ανεξαρτήτως διάγνωσης, σε όλα τα άτομα έχουν χορηγηθεί και τα τέσσερα εργαλεία. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα άτομα με άνοια είχαν χαμηλότερες επιδόσεις από τον υγιή πληθυσμό, σε όλα τα εργαλεία. Το γεγονός αυτό, μας υποδηλώνει ότι τα άτομα με άνοια παρουσιάζουν δυσκολίες τόσο στις γλωσσικές, όσο και στις μη γλωσσικές τους ικανότητες.
Keywords: Άνοια; Μνήμη; Σύνθετες λέξεις; Επανάληψη προτάσεων; Επανάληψη ψευδολέξεων