Βιοτεχνολογία στην διατροφή των παραγωγικών ζώων - Κυριάκου, Αλεξάνδρα (My University, 2023)
Η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού της γης και η ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων οδήγησαν στην αναζήτηση τροφών υψηλής διαιτητικής αξίας. Η εξέλιξη της βιοτεχνολογίας και η συνεχής αναζήτηση περισσότερων εναλλακτικών ζωοτροφών οδηγούν στη διαμόρφωση νέων τάσεων όσον αφορά τη διατροφή των ζώων. Πράγματι, τα τελευταία χρόνια, υπάρχει ευρεία δυνατότητα εφαρμογής της βιοτεχνολογίας στον τομέα της ζωικής παραγωγής με σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητας των ζώων μέσω καλύτερου επιπέδου διατροφής, καλύτερου δυναμικού παραγωγής και βελτιωμένων συνθηκών υγείας. Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η βιβλιογραφική ανασκόπηση όσον αφορά τη χρήση ένζυμων, προβιοτικών, και πρεβιοτικών ως πρόσθετες ύλες στη διατροφή των ζώων. Συγκεκριμένα, τα ένζυμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της διαθεσιμότητας θρεπτικών ουσιών των ζωοτροφών. Τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά ενδείκνυνται για την αναστολή των εντερικών παθογόνων βακτηρίων. Επομένως, η χρήση των παραπάνω βελτιώνει την υγεία των ζώων και οδηγεί στην παραγωγή σε ασφαλέστερων τροφίμων για τους καταναλωτές. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες που να αποσαφηνίζουν τα επιθυμητά επίπεδα χορήγησης των πρόσθετων υλών.
Keywords: διατροφή ζώων; υγεία; ευζωία; αντοχή στα αντιβιοτικά; πρόσθετες ύλες; animal nutrition; animal health; animal welfare; antibiotic resistance; feed additives