Ανασκόπηση χρήσης της ηλιακής ενέργειας στην Κύπρο - Kalogirou, Soteris A. (My University, 2006)
Η Κύπρος δεν διαθέτει δικούς της ενεργειακούς πόρους και είναι σχεδόν πλήρως εξαρτώμενη στις εισαγωγές καυσίμων. Το μόνο ενεργειακό πλούτο που διαθέτει το νησί είναι η ηλιακή ενέργεια. Σήμερα η συνεισφορά της ηλιακής ενέργειας ως προς την ολική ενεργειακή κατανάλωση είναι της τάξης του 4.5%. Η ηλιακή ενέργεια χρησιμοποιείται κυρίως στον οικιακό τομέα (93.5%) για την παραγωγή ζεστού νερού, ενώ καλύπτεται και το 50% των ξενοδοχειακών μονάδων. Τα συστήματα αυτά είναι κυρίως θερμοσιφωνικού τύπου, ενώ στις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται συστήματα βεβιασμένης κυκλοφορίας. Ο αριθμός των ηλιακών μονάδων που είναι σε λειτουργία σήμερα αντιστοιχεί στη μία μονάδα για κάθε 3.7 άτομα στο νησί, που είναι παγκόσμιο ρεκόρ με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη χώρα. Αυτή η επιτυχία της Κύπρου αποδίδεται σε τρεις παράγοντες: τους ανθρώπους, τη βιομηχανία και τα συστήματα. Υπάρχει μεγάλη συσχέτιση αυτών των παραγόντων, οι οποίοι μπορούν να θεωρηθούν ως ένα οικοδόμημα που στηρίζεται σε τρεις πυλώνες, εάν ο ένας πυλώνας καταρρεύσει ή απουσιάσει, το όλο οικοδόμημα καταρρέει. Μελέτες προσομοίωσης που έγιναν με το πρόγραμμα TRNSYS δείχνουν ότι ένα τυπικό θερμοσιφωνικό σύστημα με 3.8 m2 ηλιακούς συλλέκτες και 160 λίτρα δεξαμενή ζεστού νερού καλύπτει τα 80% των ετήσιων αναγκών σε ζεστό νερό μίας οικογένειας τεσσάρων ατόμων. Τα οικονομικά δεδομένα του συστήματος είναι επίσης πολύ ενθαρρυντικά μιας και ο χρόνος αποπληρωμής του συστήματος είναι 4 χρόνια, ενώ εγκαθιστώντας το ηλιακό σύστημα έχουμε στο τέλος της ζωής του αποταμιεύσεις (life cycle savings) της τάξης των 725 Ευρώ. Ο τομέας των φωτοβολταϊκών είναι σε νηπιακό στάδιο αφού πολύ λίγες εγκαταστάσεις υπάρχουν σήμερα κι αυτές είναι κυρίως για άντληση νερού και σε σταθμούς αναμετάδοσης, όπου απουσιάζει εντελώς το δίκτυο. Πιστεύεται όμως ότι στα επόμενα χρόνια κι αυτός ο τομέας θα ενισχυθεί, λόγω της δημιουργίας ενός εργοστασίου παραγωγής φωτοβολταϊκών πλαισίων και του νέου σχεδίου επιδοτήσεων που μπήκε σε εφαρμογή πρόσφατα.
Review on the use of solar energy in Cyprus
Keywords: TRNSYS; Solar energy