Καμπάνια ενημέρωσης και πρόληψης ενάντια στο σχολικό εκφοβισμό με την έρευνα δράσης ως μεθοδολογία σχεδιασμού - Ανδρέου, Μαρία (Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών, Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Η απουσία μιας ενημερωτικής-μορφωτικής καμπάνιας με πληροφορίες και μηνύματα ενάντια στο σχολικό εκφοβισμό, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στα πλαίσια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο, ώθησε την γράφουσα-ερευνήτρια στο σχεδιασμό και ανάπτυξη μιας παιδαγωγικής καμπάνιας, της «Καμπάνιας ενημέρωσης και πρόληψης ενάντια στο σχολικό εκφοβισμό» στα πλαίσια της κυπριακής κοινωνίας. Στόχος αυτής της εργασίας είναι μέσω της Γραφιστικής επικοινωνίας και σε συνεργασία με τους ειδικούς για το θέμα, να αναπτυχθεί μια δημιουργική και αποτελεσματική καμπάνια ενάντια στο σχολικό εκφοβισμό, ώστε να υπάρξει ενημέρωση και πρόληψη ενάντια στο φαινόμενο αυτό. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, κρίθηκε σκόπιμο σε πρώτη φάση να πραγματοποιηθεί μια βιβλιογραφική ανασκόπηση του θέματος. Στο στάδιο αυτό μελετήθηκαν οι πιο σημαντικοί ορισμοί, θεωρίες, αναλύσεις και στοιχεία σύγχρονων ακαδημαϊκών και άλλων εμπειρογνωμόνων που ασχολήθηκαν με το θέμα. Για τη διερεύνηση των ερωτημάτων που τέθηκαν ώστε να επιτευχθεί ο στόχος (καμπάνια) ακολουθήθηκε η μεθοδολογική προσέγγιση της τεχνικής έρευνας δράσης στη βάση του κλασικού σπειροειδούς μοντέλου, αφού αυτή την προσέγγιση κατέδειξε ως την καταλληλότερη η θεωρητική ενασχόλησή μας με το θέμα. Η ολοκλήρωση της έρευνας δράσης έριξε φως σε πτυχές του θέματος που βοήθησαν την γράφουσα/ερευνήτρια να καταλήξει σε σημαντικά συμπεράσματα και εισηγήσεις για τη βελτίωση της καμπάνιας. Επίσης γίνονται εισηγήσεις για μελλοντικές έρευνες και καμπάνιες που χτίζουν πάνω στα συμπεράσματα αυτής της έρευνας.
Keywords: Σχολικός εκφοβισμός; Δευτεροβάθμια εκπαίδευση--Κύπρος; Καμπάνια ενημέρωσης