Αξιοποίηση φυτικών υπολειμμάτων ελαιουργείων και οινοποιείων για την παρασκευή υποστρωμάτων για την καλλιέργεια Χρυσάνθεμου - Τουμάζου, Γεώργιος (My University, 2022)
Ένα από τα κυριότερα προβλήματα της χρήσης της τύρφης στη φυτωριακή παραγωγή σήμερα αποτελεί η περιβαλλοντική ρύπανση από την εξόρυξή της αλλά και η μείωση των αποθεμάτων της στο παγκόσμιο εμπόριο με αποτέλεσμα το συνεχώς αυξανόμενο κόστος. Στην παρούσα μελέτη αξιολογήθηκε η χρήση εναλλακτικών υλικών της τύρφης για την παρασκευή μειγμάτων καλλιέργειας. Χρησιμοποιήθηκαν υπολείμματα οινοποιείου και ελαιουργείου, σε διαφορετικές αναλογίες σε τύρφη, σε καλλιέργεια χρυσάνθεμου, ώστε να εκτιμηθεί η πιθανή αντικατάσταση ποσοστού τύρφης στα μείγματα υποστρωμάτων. Τα φυτά χρυσάνθεμου ποικιλίας «Pina Colada» καλλιεργήθηκαν σε γλάστρες, με διαφορετικές συγκεντρώσεις των υπολειμμάτων (5%, 10%, 20%, 40%) σε τύρφη. Αξιολογήθηκαν οι επιδράσεις των υποστρωμάτων στην ανάπτυξη του χρυσάνθεμου και με το πέρας του πειράματος έγιναν μια σειρά από αναλύσεις φυσιολογίας και θρεπτικής κατάστασης των φυτών. Από τα αποτελέσματα βρέθηκε ότι οι μεταχειρίσεις με υπολείμματα ελαιουργείου είχαν αρνητικές επιδράσεις στην καλλιέργεια του χρυσάνθεμου, αφού έδωσαν φυτά μη εμπορεύσιμα. Αντιθέτως, οι μεταχειρίσεις με υπολείμματα οινοποιείου, και ειδικότερα οι μεταχειρίσεις με περιεκτικότητα στο μείγμα 5% και 10% παρουσίασαν θετική επίδραση στην καλλιέργεια, καθώς έδωσαν φυτά με αυξημένο ύψος και συνολικό αριθμό άνθεων, διπλάσιο αριθμό πλάγιων βλαστών, και αυξημένο νωπό βάρος φυτών σε σχέση με το μάρτυρα. Επιπλέον, δε παρουσίασαν διαφορές στο αριθμό των φύλλων, στο φθορισμό της χλωροφύλλης στα φύλλα, στη χλωροφύλλη (SPAD), στη στοματική αγωγιμότητα καθώς και μια σειρά από άλλες παραμέτρους, γεγονός που δηλώνει την πιθανή χρήση και ενσωμάτωση των συγκεκριμένων αναλογιών σε καλλιέργεια ανθοκομικών φυτών . Τα ευρήματα της μελέτης αυτής δείχνουν πως η χρήση υπολειμμάτων οινοποιείου σε περιεκτικότητα στο υπόστρωμα 5% και 10% μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παρόμοιες καλλιέργειες, δίνοντας φυτά όχι μόνο αντίστοιχα με το μάρτυρα (100% τύρφη), βελτιώνοντας ταυτόχρονα μια σειρά από παραμέτρους ανάπτυξης και ποιότητας των φυτών.
Keywords: Τύρφη; Υποστρώματα; Υπολείμματα ελαιουργείου; Στέμφυλα; Χρυσάνθεμο; Peat; Substrate; Oil mill waste; Grape marc; Chrysanthemum