Φωνολογική Ανάλυση Παιδικού Λόγου Με Βάση Το Λογισμικό Πρόγραμμα ΤOPS - Θρασυβούλου, Κωνσταντίνα (My University, 2023)
Η φωνολογία ορίζεται ως « το υποσύστημα που εστιάζεται στους φθόγγους της γλώσσας, οι οποίοι χρησιμοποιούνται συστηματικά για την εκφορά σημασίας»(Bowen,2015). Συγκεκριμένα, εξετάζει την αλληλεπίδραση ήχων στη γλώσσα καθώς ασχολείται με τη μελέτη και ταξινόμηση των ήχων εκείνων που έχουν διαφοροποιητική αξία για το εκφερόμενο γλωσσικό μήνυμα και ονομάζονται «φωνήματα» (Stoel-Gammon, 2011; Πετεινού & Οκαλίδου, 2010). Επιπλέον, η φωνολογία καθορίζει τα χαρακτηριστικά του ήχου στις λέξεις, δηλαδή προσπαθεί να ανακαλύψει πότε μια φωνητική αντίθεση είναι διακριτή(όταν μια λέξη ακούγεται το ίδιο αλλά κάθε φορά έχει διαφορετική σημασία). Η μελέτη αυτή διερευνά την φωνολογική δεξιότητα των παιδιών που είναι ομιλητές της Ελληνικής Κυπριακής Διαλέκτου. Συγκεκριμένα, θα εξεταστεί μέσω της υποδοκιμασίας Φωνητική & Φωνολογική Δεξιότητα, η οποία είναι μέρος του Δοκιμίου ΔΟΚΙΓΛΩ (Πετεινού και συνεργάτες, 2021) που εμπεριέχει σειρά ερεθισμάτων αξιολόγησης. Θα εφαρμοστεί η χορήγηση των λέξεων αξιολόγησης (λέξεων ανιχνευτή-probe list) και η χρησιμότητα αυτών στην μελέτη του φωνητικού και φωνολογικού προφίλ παιδιών προσχολικής ηλικίας με τυπική γλωσσική ανάπτυξη. Απώτερος στόχος είναι η μελέτη του εν λόγω εργαλείου μέσω έρευνας και πρωτογενών δεδομένων. Επιπλέον, στοχεύουμε στην δημιουργία ομοιόμορφου και ομοιογενή τρόπου αξιολόγησης. H έρευνα αυτή περιλάμβανε 8 παιδιά, 5 κορίτσια και 3 αγόρια, ηλικίας 2;00-4;11 ετών. H μελέτη αυτή εξέτασε την φωνολογική δεξιότητα τυπικά αναπτυσσόμενων παιδιών που είναι ομιλητές της Ελληνικής Κυπριακής Διαλέκτου. Οι συμμετέχοντες στρατολογήθηκαν από διάφορα ιδιωτικά πλαίσια μέσω προσωπικών επαφών. Όλα τα παιδιά προέρχονταν από μονόγλωσσο περιβάλλον με την αστική μορφή της ΚΕ. Για την στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων χρησιμοποιήθηκε ο αλγόριθμος TOPS. Καταλήγουμε λοιπόν στο γεγονός πως τα παιδιά σταδιακά αρχίζουν να μαθαίνουν τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να παράξουν τους διάφορους φθόγγους της γλώσσας τους, διευρύνοντας το φωνητικό τους ρεπερτόριο και προσεγγίζοντας σωστά τα φωνητικά χαρακτηριστικά της διαλέκτου τους. H σειρά κατάκτησης των φθόγγων δεν είναι ακριβής ή ίδια για όλα τα παιδιά, αλλά μελετώντας διάφορες έρευνες μπορεί κανείς να διαπιστώσει τις γενικές τάσεις που επικρατούν κατά μέσο όρο στην κάθε γλώσσα. Τα αποτελέσματα αυτά κατέχουν μεγάλη κλινική σημασία καθώς μπορεί να συμβάλουν στην δημιουργία ενός ομοιόμορφου και ομοιογενή τρόπου αξιολόγησης.
Keywords: Φωνολογία; Tops; Ανάλυση; Παιδιά; Λίστες; Κύπρος; Phonology; Tops; Analysis; Children; Lists; Cyprus