Αξιολόγηση μεταλλαγμένων φυτών Arabidopsis στην παραγωγή/έκκριση κουμαρινών ως προς την ανθεκτικότητα τους κατά του μύκητα Fusarium oxysporum - Τσαλακού, Άντρια (My University, 2024)
Η περιβαλλοντικά ορθή και βιώσιμη γεωργική παραγωγή αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις του 21ου αιώνα, με τη σύγχρονη γεωργία να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από χημικά φυτοπροστατευτικά σκευάσματα που επιβαρύνουν το περιβάλλον και την υγεία. Ο μύκητας Fusarium oxysporum είναι ένας σημαντικός εδαφογενής φυτοπαθογόνος μύκητας, που προκαλεί τεράστιες απώλειες παγκοσμίως και η αντιμετώπιση του είναι ιδιαίτερα δύσκολη λόγω της ικανότητας του να επιβιώνει για πολλά έτη στο έδαφος απουσία ευπαθούς ξενιστή. Συνεπώς, η ανάπτυξη νέων στρατηγικών διαχείρισης του παθογόνου αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Τα φυτά έχουν αναπτύξει διάφορες στρατηγικές για να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της έκθεσης τους σε πλήθος αβιοτικών και βιοτικών καταπονήσεων. Αυτοί οι μηχανισμοί περιλαμβάνουν την παραγωγή διαφόρων δευτερογενών μεταβολιτών που βοηθά τα φυτά να προσαρμόζονται στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον τους και να επιβιώνουν σε μη ιδανικές συνθήκες. Οι κουμαρίνες είναι δευτερογενείς μεταβολίτες που διαδραματίζουν πολύπλευρο ρόλο στα φυτά. Εκκρίνονται από τις ρίζες των φυτών σε εδάφη με ανεπάρκεια σιδήρου και υποβοηθούν στην πρόσληψη και κινητοποίηση σιδήρου και αποτελούν μέρος του μηχανισμού άμυνας των φυτών κατά παθογόνων μικροοργανισμών. Αρκετές μελέτες σε διαγονιδιακά φυτά Arabidopsis thaliana δείχνουν τη σημασία των κουμαρινών στην ανθεκτικότητα έναντι διαφόρων φυτοπαθογόνων μικροοργανισμών, τονίζοντας την ανάγκη κατανόησης της λειτουργίας τους και των αλληλεπιδράσεών τους με το περιβάλλον των φυτών για την ανάπτυξη βιώσιμων γεωργικών πρακτικών. Σκοπός της παρούσας διατριβής ήταν η αξιολόγηση της ανθεκτικότητας των μεταλλαγμένων γονοτύπων f6'h1, myb72 και bglu42 των φυτών A. thaliana έναντι του μύκητα F. oxysporum. Επιπλέον, αξιολογήθηκε η αντιμικροβιακή δράση των εκκρίσεων των ριζών αυτών των γονοτύπων έναντι του F. oxysporum και διερευνήθηκε η συσχέτιση των συμπτωμάτων με την ποσότητα του παθογόνου εντός των φυτικών ιστών. Τέλος, μελετήθηκε η έκφραση γονιδίων δεικτών που εμπλέκονται στην άμυνα των φυτών.
Keywords: Fusarium oxysporum; Arabidopsis thaliana; κουμαρίνες; αμυντικοί μηχανισμοί; Fusarium oxysporum; Arabidopsis thaliana; coumarins; defense mechanisms