Η χρήση εναλλακτικών και συμπληρωματικών θεραπειών για την αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών συμπτωμάτων και η ποιότητα ζωής ασθενών που έχουν διάγνωση με νεοπλασίες - Κωνσταντίνου, Ανδρέας (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Εισαγωγή: Η χρήση εναλλακτικών θεραπειών σε ασθενείς με καρκίνο είναι μια νεοεισερχόμενη μέθοδος, η οποία χρησιμοποιείται επίσημα από το 1987 ως ειδικότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο (Penell and Corner 2005). Η ανακουφιστική φροντίδα είναι ένα φλέγον θέμα και αποτελεί μια πολύ σημαντική μέθοδο για την σύγχρονη αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο, αφού το κέντρο προσοχής των προβλημάτων των ατόμων με καρκίνο βρίσκεται πλέον όχι μόνο στη σωματική ανακούφιση των ασθενών αλλά και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων τους. Στην παρούσα μελέτη θα διαπραγματευτούμε τη χρήση των Συμπληρωματικών και Εναλλακτικών Θεραπειών σε ασθενείς με καρκίνο και τη διαχείριση των συμπτωμάτων. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας κριτικής βιβλιογραφικής ανασκόπησης υπήρξε η διερεύνηση των παραγόντων που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής των καρκινοπαθών, τη χρήση Συμπληρωματικών και Εναλλακτικών Θεραπειών και την αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών και πνευματικών αναγκών των ασθενών με καταληκτικά νοσήματα. Υλικό και μέθοδος: Η βιβλιογραφική ανασκόπηση στηρίχθηκε σε σχετική ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία, σε γραπτό και ηλεκτρονικό τύπο, όπως ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων (Pubmed, Medline, Science Direct, CINAHL), επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Η αναζήτηση έγινε στην βιβλιοθήκη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Οι λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιήθηκαν είναι: Νεόπλασμα, καρκίνος, Συμπληρωματικές και Εναλλακτικές Θεραπείες, καρκίνος του μαστού, χρήση Συμπληρωματικών και Εναλλακτικών Θεραπειών. Είχαν βρεθεί εξήντα άρθρα σχετικά με το θέμα αλλά κατόπιν επιλογής χρησιμοποιήθηκαν μόνο τα δώδεκα. Αποτελέσματα: Μέσα από την παρούσα βιβλιογραφική ανασκόπηση παρατηρήθηκαν σχετικά θετικά αποτελέσματα ως προς την χρήση, την ποιότητα ζωής και τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις των διαφόρων Συμπληρωματικών και Εναλλακτικών Θεραπειών. Πολλοί ασθενείς, ακόμα και επαγγελματίες υγείας είναι αντίθετοι στη χρήση τους. Οι θεραπείες οι οποίες χρησιμοποιούνται είναι θεραπείες ειδικής διατροφής, χρήσης φυσικών βοτάνων, της ομοιοπαθητικής, βιταμινών, βελονισμού, προσευχής, πνευματικής θεραπείας και διανοητικών μεθόδων. Η χρήση αυτών των θεραπειών χαρακτηρίζεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό ως επιτυχής επιλογή ανάμεσα σε άτομα με καρκίνο. Συμπεράσματα: Η χρήση των Συμπληρωματικών και Εναλλακτικών Θεραπειών φαίνεται να επηρεάζει θετικά το στάδιο θεραπείας και της μετέπειτα ομαλής επανένταξης των ατόμων με καρκίνο στην ζωή. Οι μέθοδοι υποστηρικτικής θεραπείας στηρίζουν την ποιότητα ζωής τους αλλά και τη ψυχική τους ευεξία. Διαφαίνεται ότι με σωστή καθοδήγηση από τους επαγγελματίες υγείας μπορεί να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους και να αντιμετωπιστούν οι ψυχοκοινωνικές και πνευματικές τους ανάγκες στη μετέπειτα ή παρούσα φάση της ζωής τους.
Keywords: Νεόπλασμα; Καρκίνος; Συμπληρωματικές και Εναλλακτικές Θεραπείες; Καρκίνος του μαστού; Χρήση συμπληρωματικών και εναλλακτικών θεραπειών