Βελτιστοποίηση διαχείρισης υπεράκτιων κατασκευών υδρογονανθράκων με χρήση ευφυών συστημάτων παρακολούθησης - Kαρασάββας, Ανδρέας (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής,Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου., 2012)
Οι πλατφόρμες εξόρυξης υδρογονανθράκων είναι ένας τομέας με πέραν των εκατόν χρόνων ιστορία. Στην παρούσα εργασία περιγράφεται η ιστορική εξέλιξή τους και παρουσιάζονται τα είδη που υπάρχουν. Παρουσιάζονται τα φορτία που επιδρούν στην κατασκευή, όπως φορτία κυμάτων, ανέμου, ρευμάτων, παλιρροιών, δινών και ακραίων καιρικών φαινομένων, σε στατικές και δυναμικές φορτίσεις, καθώς και τρόποι υπολογισμού τους. Εξετάζονται θέματα κόπωσης και διάβρωσης και πώς αυτά επιδρούν στις σχεδιαστικές αντοχές της πλατφόρμας. Εξετάζεται πώς πραγματοποιείται η διαχείριση της επικινδυνότητας. Γίνεται επισκόπηση θεμάτων και μεθόδων που χρησιμοποιούνται για τα σχέδια επιθεωρήσεων και συντηρήσεων καθώς και μέθοδοι βελτιστοποίησής τους. Εξετάζονται θέματα ευφυούς σχεδιασμού για παρακολούθηση της υγείας των πλατφόρμων με χρήση ασύρματου και ενσύρματου δικτύου αισθητήρων, όπως επίσης και μέθοδοι επιθεώρησης με χρήση μη-καταστροφικών μεθόδων. Προσεγγίζονται οι μέθοδοι διαχείρισης της πλατφόρμας στον κύκλο ζωής της, με έμφαση στο συνολικό κόστος της κατασκευής συναρτήσει της αξιοπιστίας. Τέλος γίνεται εφαρμογή ενός υποθετικού σεναρίου μεταφοράς πλατφόρμας από άλλη περιοχή στην Ανατολική Μεσόγειο. Εξετάζονται οι περιβαλλοντικές φορτίσεις που δέχεται και η μεταβολή της αξιοπιστίας. Δίνεται απάντηση στο ερώτημα ποια θα είναι τα βέλτιστα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για θέματα επιθεώρησης και συντήρησης ώστε να διατηρηθεί η ακεραιότητα της κατασκευής με βάση τα νέα δεδομένα
Keywords: Extraction of hydrocarbons; Systems; Εξόρυξη υδρογονανθράκων; Συστήματα