Σύνθεση, χαρακτηρισμός και χρήση αφρών άνθρακα ως προσροφητικά υλικά - Κοντός, Μιχάλης (My University, 2025)
Η ρύπανση του υδάτινου περιβάλλοντος από οργανικούς ρύπους, όπως το πετρέλαιο, η βενζίνη και το τολουόλιο, αποτελεί ένα σοβαρό περιβαλλοντικό ζήτημα με σημαντικές επιπτώσεις στο οικοσύστημα και την ανθρώπινη δραστηριότητα. Στην παρούσα διπλωματική εργασία μελετάται η τροποποίηση αφρών μελαμίνης και η ανάπτυξη αφρών άνθρακα, με στόχο τη χρήση τους ως προσροφητικά υλικά για την απομάκρυνση οργανικών ρύπων από υδατικά μέσα. Η πειραματική διαδικασία περιλαμβάνει τη σύνθεση και τροποποίηση των υλικών, μέσω πυρόλυσης, καθώς και τον χαρακτηρισμό τους με μεθόδους όπως φασματοσκοπία Raman, μικροσκοπία ηλεκτρονικής σάρωσης (SEM), μετρήσεις γωνίας επαφής (contact angle) και μηχανικές δοκιμές μέσω nanoindentation. Ακολούθως, πραγματοποιήθηκαν δοκιμές προσρόφησης για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των υλικών απέναντι σε επιλεγμένους ρύπους (εξάνιο, τολουόλιο, βενζίνη, πετρέλαιο). Μέσα από τη συνολική πειραματική διερεύνηση, εκτιμήθηκε η καταλληλόλητά τους ως προσροφητικά συστήματα για πιθανή εφαρμογή σε περιβαλλοντικές τεχνολογίες.
Keywords: μελαμίνη; αφροί άνθρακα; σύνθεση; χαρακτηρισμός; πετρελαιοκηλίδες; characterization; oil spills; melamine; carbon foams; synthesis