Θεωρητική προσέγγιση των µεθόδων ενίσχυσης χαλικόστρωτων οδών - Παντελίδης, Λύσανδρος; Μουρατίδης, Αναστάσιος (My University, 2005)
Αντικείµενο της παρούσας εργασίας είναι το ζήτηµα της κατασκευής και ενίσχυσης χαλικόστρωτων οδών (αγροτικών, δασικών, διακοινοτικών), οι οποίες υφίστανται την καταπόνηση βαρέων οχηµάτων. Η προσέγγιση του προβλήµατος αφορά χαλικόστρωτα οδοστρώµατα που προσοµοιώνονται ως διστρωµατικά µέσα, αποτελούµενα δηλαδή από µία βάση από ασύνδετα αδρανή επί εδάφους θεµελίωσης. Εξετάζεται το ενδεχόµενο της αντικατάστασης της στρώσης κυκλοφορίας θραυστού υλικού από φυσικό αµµοχάλικο και επίσης η χρήση γεωυφάσµατος ως ενίσχυση στο οδόστρωµα. Η έρευνα βασίζεται σε µία αριθµητική ανάλυση µέσω ενός τρισδιάστατου µοντέλου σε Η/Υ, κατά την οποία η ενίσχυση από υγιή υλικά τοποθετείται επί ασθενούς εδάφους και το διστρωµατικό µέσο µελετάται υπό συνθήκες “ελαστικής-πλαστικής” συµπεριφοράς.
Keywords: Χαλικόστρωτα οδοστρώµατα; Θεµελίωση