Κυπριακότητα στα Dating Apps: Η περίπτωση του Tinder - Σελεάρη, Άντρεα Ελένη (My University, 2025)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία εξετάζει τη χρήση των εφαρμογών γνωριμιών, εστιάζοντας στο Tinder στην κυπριακή κοινωνία. Ο κύριος στόχος είναι να αναλυθεί πώς η κυπριακή κουλτούρα επηρεάζει την αυτοπαρουσίαση των χρηστών και χρηστριών και τα κριτήρια επιλογής συντρόφου μέσω αυτής της εφαρμογής. Η εργασία συνδυάζει ποιοτικές μεθόδους, όπως ημιδομημένη συνέντευξη, η συμμετοχική παρατήρηση και η ψηφιακή αυτό εθνογραφία για τη διερεύνηση των εμπειριών και των αντιλήψεων των χρηστών. Η έρευνα διαπιστώνει ότι η κυπριακή κοινωνία με την παραδοσιακή της προσήλωση σε αξίες όπως η πατριαρχία και ο συντηρητισμός επηρεάζει τη διαδικασία αυτό παρουσίασης των χρηστών με έμφαση στη δημιουργία συγκεκριμένων εικόνων, μέσω των προφίλ και τη διαφοροποίηση στις στρατηγικές αυτοπροβολής. Επιπλέον, παρατηρείται ότι οι χρήστες συχνά προσαρμόζουν τις επιλογές τους ανάλογα με τον τύπο σχέσεων που επιθυμούν, με διακριτές διαφορές ανάμεσα στις προτιμήσεις ανδρών και γυναικών. Τα ευρήματα της μελέτης συνεισφέρουν στην υπάρχουσα γνώση, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες για την κατανόηση του τρόπου που οι ψηφιακές πλατφόρμες γνωριμιών αλληλοεπιδρούν με την τοπική πολιτιστική ταυτότητα.
Keywords: Tinder; Κυπριακότητα; Αυτοπαρουσίαση; Γνωριμίες; Εφαρμογές γνωριμιών; Tinder; Cypriot Identity; Self-presentation; Dating; Dating Apps