Διάβρωση και προστασία οπλισμένου σκυροδέματος - Ραουνάς, Λοΐζος (q, 2021)
Οι υποδομές οι οποίες είναι φτιαγμένες από οπλισμένο σκυρόδεμα είναι ευρέως διαδεδομένες ανά το παγκόσμιο, λόγω της καλής συνεργασίας του χάλυβα με το σκυρόδεμα και των μεγάλων κατασκευαστικών απαιτήσεων τις οποίες αναμφίβολα ικανοποιούν. Εντούτοις, το οπλισμένο σκυρόδεμα έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα το οποίο δε θα μπορούσε να είναι άλλο από τη διάβρωση του χάλυβα οπλισμού. Το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται εξαιτίας αυτού του φαινομένου είναι οι συνέπειες οι οποίες επιφέρει. Επιφέρει αισθητικές φθορές στις κατασκευές, μειώνει την αξιοπιστία τους σε θέματα στατικότητας και ασφάλειας, μειώνει δραματικά τη διάρκεια ζωής τους και επιβαρύνονται οι ιδιοκτήτες με τεράστια ποσά για την αποκατάσταση των φθορών. Σε αυτή την πτυχιακή εργασία αναλύονται οι διάφοροι τύποι σκυροδέματος και χάλυβα οπλισμού, τα αίτια, ο μηχανισμός και οι συνέπειες της διάβρωσης, οι μέθοδοι πρόληψης κατά της διάβρωσης, οι μέθοδοι αποκατάστασης διαβρωμένου οπλισμένου σκυροδέματος σε υφιστάμενες κατασκευές και οι μέθοδοι επιθεώρησης της κατάστασης του οπλισμού στο σκυρόδεμα. Ακόμη, γίνεται παρουσίαση των αποτελεσμάτων και των συμπερασμάτων ενός ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου.
Keywords: Σκυρόδεμα; Οπλισμένο σκυρόδεμα; Οπλισμός; Διάβρωση; Χλωριόντα; Ενανθράκωση; Concrete; Reinforced concrete; Corrosion; Chlorides; Carbonation