Σχεδιασμός μονάδας επεξεργασίας πλαστικών αποβλήτων - Ευτυχίου, Χριστόδουλος (Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Επιστήμης και Μηχανικών Υλικών, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2019)
Η συγκεκριμένη πτυχιακή εργασία έχει τίτλο Σχεδιασμός Μονάδας Επεξεργασίας Πλαστικών Αποβλήτων όπου μελετά κατά πόσο είναι εφικτή η δημιουργία ενός εργοστασίου ανακύκλωσης των πλαστικών απορριμμάτων στη Κύπρο. Αρχικά γίνεται μια αναφορά στην ιστορική αναδρομή του πλαστικού καταλήγοντας στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει παγκοσμίως το πλαστικό με θήτη τον άνθρωπο και θύμα το περιβάλλον. Ακόμα αναφέρονται τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη ρύπανση με πλαστικά απόβλητα στην Ευρώπη και τελειώνει η αναφορά με τη Κύπρο στην οποία είναι βασισμένη η μελέτη. Στη συνέχεια παρουσιάζονται τα οφέλη από την ανακύκλωση και γίνεται μια περιγραφή στα υλικά που θα ανακυκλώνονται. Στη μεθοδολογία της εργασίας παρουσιάζεται η μελέτη για την επιλογή των μηχανημάτων δίνοντας περιγραφή και αιτιολογία για το κάθε μηχάνημα. Ακόμα παρουσιάζεται και η επιλογή όλων το δαπανών που συμπεριλαμβάνονται στο αρχικό κεφάλαιο που απαιτεί μια τέτοια επιχείρηση. Ακολούθως υπολογίζονται όλες οι βασικές ανάγκες που χρειάζεται ένα εργοστάσιο για να μπει σε λειτουργία και τα οφέλη τα οποία θα έχει η επιχείρησή. Τέλος γίνεται η παρουσίαση των αποτελεσμάτων που υπολογίστηκαν από τη μελέτη που προηγήθηκε στη μεθοδολογία. Με τα οικονομικά δεδομένα που προκύπτουν δίνεται η απάντηση για το κατά πόσο μια τέτοια επιχείρηση είναι δυνατόν να ορθοποδήσει σε ένα μικρό νησί όπως η Κύπρος.
Keywords: Ανακύκλωση; Πλαστικό; Πλαστικά απόβλητα; Κύπρος; Plastic Waste Treatment Plant; Recycle; Cyprus