Η ενίσχυση του ρόλου του θεματικού βιβλιοθηκονόμου : συμβαδίζοντας με τις νέες τάσεις - Evagorou, Athina; Nikolaidou, Fotini; Charalampous, Anna; Ktoris, Michael; Stavrou, Chrysanthi; Evagorou, Athina; Nikolaidou, Fotini; Charalampous, Anna; Ktoris, Michael (My University, 2012)
Στο συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον της πληροφόρησης κρίνεται αναγκαίο για τις βιβλιοθήκες να συμβαδίζουν με τις εξελίξεις. Οι βιβλιοθηκονόμοι καλούνται να αναλάβουν νέους ρόλους όπως αυτό του μέντορα και του εκπαιδευτή με απώτερο σκοπό την υποστήριξη της έρευνας και την αποτελεσματική αξιοποίηση των πηγών από τον τελικό χρήστη. Ο θεματικός βιβλιοθηκονόμος στη Βιβλιοθήκη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΒΤΠ) προσφέρει υπηρεσίες στην ακαδημαϊκή κοινότητα βασισμένος στη φιλοσοφία του μοντέλου παροχής υπηρεσιών σε διάφορα επίπεδα (tiered service) σύμφωνα με τη δυσκολία και την περιπλοκότητα του ερωτήματος. Στο πλαίσιο συμμετοχής της Βιβλιοθήκης στην εκπαιδευτική διαδικασία και τη δια βίου μάθηση και με στόχο τη δημιουργία αυτόνομων χρηστών αξιοποιούνται διάφορα κανάλια επικοινωνίας. Με ιδιαίτερη έμφαση στην επίτευξη αμφίδρομης επικοινωνίας με την ακαδημαϊκή κοινότητα έχει δημιουργηθεί η υπηρεσία με το σλόγκαν «Ρώτα τον βιβλιοθηκονόμο σου» η οποία λειτουργεί σε επίπεδο επικοινωνίας πρόσωπο με πρόσωπο σε φυσικό χώρο αλλά και έξω από τα όρια του φυσικού χώρου με τη χρήση των νέων μέσων.Η εργασία αυτή παρουσιάζει την υλοποίηση του μοντέλου του θεματικού βιβλιοθηκονόμου στη ΒΤΠ σε ένα μεταβατικό στάδιο προς επίτευξη του ιδεατού. Αρχικά, παρουσιάζονται τα στάδια εφαρμογής της υπηρεσίας «Ρώτα τον βιβλιοθηκονόμο σου» και οι ενέργειες των θεματικών βιβλιοθηκονόμων ώστε να εδραιωθεί ο ρόλος τους στην ακαδημαϊκή κοινότητα και να αξιοποιηθούν στον μέγιστο βαθμό. Στη συνέχεια παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της έρευνας ικανοποίησης χρηστών ως προς την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, την εξοικείωση τους με τον θεματικό βιβλιοθηκονόμο και τις προσδοκίες τους από αυτόν. Τέλος, σχολιάζονται τα αποτελέσματα της έρευνας σε σύγκριση με τα στατιστικά χρήσης της υπηρεσίας και τα ερωτήματα που συνήθως θέτουν οι χρήστες.
Keywords: Ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες; Θεματικοί βιβλιοθηκονόμοι; Υπηρεσίες βιβλιοθηκών; Πληροφοριακές υπηρεσίες