Η ποιότητα ζωής των ασθενών με στηθάγχη - Χριστοδούλου, Νικόλας (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2012)
Μία πρωταρχικής σημασίας παράμετρος της φροντίδας υγείας είναι και η βελτίωση της ποιότητα ζωής του ασθενούς. Σε αυτή την περίπτωση γίνεται λόγος για την σχετιζόμενη με την υγεία ποιότητα ζωής. Στους ασθενείς που πάσχουν από στηθάγχη η ποιότητα ζωής τίθεται διαρκώς σε κίνδυνο και μπορεί να διαταραχθεί, κυρίως λόγω των συμπτωμάτων της νόσου. Ο αρχαίος έλληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης, ταυτίζει την ποιότητα ζωής με την «ευδαιμονία», ευεξία και τονίζει ότι η ποιότητα ζωής διαφοροποιείται για τον καθένα ανάλογα με την κουλτούρα και τις ατομικές πεποιθήσεις και για αυτό είναι πολύ δύσκολο να μετρηθεί.
Keywords: Στηθάγχη; Ασθένειες της στεφανιαίας; Ποιότητα ζωής; Angina pectoris; Coronary heart disease; Quality of life