Γνώση και στάση νοσηλευτών στη διαχείριση του πόνου καρκινοπαθών που νοσηλεύονται - Χαραλάμπους, Παναγιώτης (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Εισαγωγή: Το πιο κοινό σύμπτωμα των καρκινοπαθών είναι ο πόνος και ως φαίνεται οι νοσηλευτές παρουσιάζουν δυσκολίες όσον αφορά τη διαχείριση του πόνου των ασθενών. Αυτό οφείλεται στην ανεπάρκεια των γνώσεών τους και στην αρνητική τους στάση προς το πόνο. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να προσδιοριστούν η στάση των νοσηλευτών και το επίπεδο των γνώσεων τους ως προς τη διαχείριση του πόνου του ασθενούς αλλά και οι παράγοντες που επηρεάζουν τα παραπάνω. Υλικό και Μέθοδος: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε είναι η συστηματική ανασκόπηση συγκεκριμένης βιβλιογραφίας και για την περάτωση της ανασκόπησης αυτής αξιοποιήθηκαν δέκα έρευνες. Αποτελέσματα: Τα αποτελέσματα των ερευνών δείχνουν ότι η στάση των νοσηλευτών ως προς τη διαχείριση του πόνου σχετίζεται με το επίπεδο των γνώσεών τους. Οι παράγοντες που φαίνεται να επηρεάζουν τους νοσηλευτές είναι οι πεποιθήσεις, η ηλικία τους, η πείρα τους καθώς και το επίπεδο εκπαίδευσης του καθενός. Οι περισσότεροι νοσηλευτές είχαν χαμηλό επίπεδο γνώσεων στη φυσιολογία του πόνου, στη φαρμακολογία του πόνου και στη χρήση μη φαρμακολογικών μεθόδων. Είχαν ψηλό επίπεδο γνώσεων ως προς την εκτίμηση της έντασης του πόνου και της αιτίας ύπαρξης του πόνου. Συμπεράσματα: Συμπερασματικά, προκύπτει από τη μελέτη των πιο πάνω ερευνών η ανάγκη για απαλλαγή από πεποιθήσεις που παρεμποδίζουν τη διαχείριση του πόνου του ασθενούς και για βελτίωση της στάσης των νοσηλευτών καθώς επίσης και των γνώσεών τους μέσω της δια βίου εκπαίδευσης και του ελέγχου της ποιότητας της φροντίδας.
Keywords: Καρκίνος; Νοσηλευτικό προσωπικό; Διαχείριση πόνου