Σχεδιασμός οπλισμένου σκυροδέματος - Κούρτελλου, Δέσποινα (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Cyprus University of Technology, 2011)
Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται την στατική μελέτη και τον σχεδιασμό μιας 6όροφης πολυκατοικίας χωρίς την χρήση ειδικών προγραμμάτων από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Ο φέροντας οργανισμός του συγκεκριμένου κτηρίου συνιστάται από οπλισμένο σκυρόδεμα. Η ανάλυση έγινε βάση των αρχών που επιβάλλουν οι Ευρωκώδικες 0, 1, 2 και 8, οι αγγλικοί κανονισμοί καθώς και ο National Annex της Κύπρου. Έχει γίνει η διαστασιολόγηση των πλακών, των δοκών, των υποστυλωμάτων, των τοιχωμάτων και των θεμελίων. Λήφθηκαν υπόψη οι οριακές καταστάσεις αστοχίας και λειτουργικότητας, όπου αποτελούσαν και τον πρωταρχικό στόχο. Μέσα από μια σειρά διαδικασιών και ελέγχων όπου επιβάλουν οι Ευρωκώδικες και εφαρμόστηκε στην συγκεκριμένη μελέτη πετυχαίνεται μια κατασκευή να είναι ασφαλής και οικονομική. Ο σχεδιασμός οπλισμένου σκυροδέματος είναι μια σύνθετη διαδικασία η οποία απαιτεί γνώσεις και εμπειρία.
Keywords: Οπλισμένο σκυρόδεμα; Αντισεισμικός σχεδιασμός; Reinforced concrete; Seismic design