Μελέτη των αντιοξειδωτικών και φαινολικών συστατικών σε διάφορα δείγματα μελιών - Λουκά, Κωνσταντίνα (Department of Agricultural Science, Biotechnology and Food Science, Faculty of Geotechnical Science and Environmental Managment, Cyprus University of Technology, 2021)
Στην εποχή μας, γίνεται ιδιαίτερος λόγος για την βελτίωση της υγείας των ανθρώπων και της προώθησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Το ενδιαφέρον των ερευνητών εστιάζεται μεταξύ άλλων και στη δράση των αντιοξειδωτικών ουσιών. Υπάρχουν αρκετές τροφές κυρίως φυτικής προέλευσης με πλούσια αντιοξειδωτική δράση η οποία οφείλεται κυρίως σε βιοδραστικές φυτοχημικές ενώσεις, τις φυτικές πολυφαινόλες. Τα τελευταία χρόνια λοιπόν, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι βιολογικές ιδιότητες του μελιού, ένα προϊόν που προκύπτει από την επεξεργασία του νέκταρ των φυτών από τις μέλισσες. Ο σκοπός της συγκεκριμένης εργασίας είναι η μελέτη των αντιοξειδωτικών συστατικών με την μέθοδο DPPH και φαινολικών συστατικών με την μέθοδο Folin ciocalteau σε 6 δείγματα Κυπριακού μελιού, καθώς και να εξάγει συμπεράσματα ως προς τον καθορισμό των αντιοξειδωτικών και φαινολικών συστατικών στο Κυπριακό μέλι Ακακίας. Τα δείγματα που χρησιμοποιήθηκαν είχαν προέλευση από σοδειά του 2019, από διάφορες περιοχές της Κύπρου σε διαφορετικές περιόδους ανθοφορίας. Η μελέτη περιλαμβάνει συμπληρωματικές μετρήσεις άλλων παραμέτρων οι οποίες αφορούν το pH, την υγρασία (Η), την ηλεκτρική αγωγιμότητα (EC), την ποσότητα των σακχάρων των δειγμάτων και του χρώματος με βάση τους χρωματικούς δείκτες L*, a*, b* με στόχο την επιβεβαίωση της ορθότητας της ταξινόμησης. Σχετικός ως προς την ονομασία των μελιών και το αντικείμενο της έρευνας είναι ο νόμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2001/110/EC.
Keywords: Αντιοξειδωτικά; Φαινολικά συστατικά; Κυπριακά μέλια; Andioxidants; Phenolic components; Cypriot honey