Περιγραφή των βασικών μεθόδων δειγματοληψίας των δύσκολα προσβάσιμων πληθυσμών που χρησιμοποιούνται στην επιτήρηση της HIV λοίμωξης - Πύλλη, Μαγδαληνή; Ραφτόπουλος, Βασίλειος (My University, 2012)
Βασική λειτουργία ενός συστήματος δεύτερης γενιάς επιδημιολογικής επιτή-ρησης της HIV λοίμωξης είναι η αναγνώριση των υποπληθυσμών που είναι ευάλωτοι στη HIV λοίμωξη, καθώς και των βιολογικών και συμπεριφορικών παραγόντων που συμβάλλουν στην εξάπλωση της επιδημίας. Οι παραδο-σιακές μέθοδοι δειγματοληψίας επιτρέπουν στον ερευνητή να επιλέγει τα άτομα με γνωστή πιθανότητα επιλογής, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να προϋπάρχει ένα πλαίσιο δειγματοληψίας με όλα τα μέλη του υπό μελέτη πληθυσμού. Αυτό καθίσταται πρακτικά αδύνατο στη δειγματοληψία των δύσκολα προσβάσιμων πληθυσμών, λόγω του στιγματισμού και της περιθωριοποίησης. Οι βασικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι η δειγ- ματοληψία χιονοστιβάδας, η δειγματοληψία τόπου-χρόνου, η στοχευμένη δειγματοληψία και η κατευθυνόμενη από τους συμμετέχοντες δειγματοληψία. Οι ερευνητές θα πρέπει να επιλέγουν την κατάλληλη μέθοδο ανάλογα με τους διαθέσιμους πόρους.
Description of the sampling research methods used for the hard to reach population in the surveillance of HIV-infection
Keywords: Δειγματοληψία; Μολύνσεις με HIV; Πληθυσμός