Συσχέτιση του ύψους και του βάρους μοσχίδων Holstein-Friesian με την γαλακτοπαραγωγή και την γονιμότητα - Κωνσταντίνου, Μελής (Department of Agricultural Science, Biotechnology and Food Science, Faculty of Geotechnical Science and Environmental Managment, Cyprus University of Technology, 2020)
Στη παρούσα μελέτη, χρησιμοποιήθηκαν μοσχίδες γαλακτοπαραγωγής Holstein-Friesian για να διερευνηθεί η σχέση μεταξύ ύψους και σωματικού βάρους (ΣΒ) με (α)την ηλικία κατά τον πρώτο τοκετό, (β) την παραγωγή γάλακτος σε 305 ημέρες κατά τη 1ηγαλακτοπαραγωγή και (γ) το χρονικό διάστημα μεταξύ 1ου και 2ου τοκετού. Το ύψος των μοσχίδων λήφθηκε χρησιμοποιώντας ένα ραβδί μέτρησης και το ΣΒ μετρήθηκε έμμεσα, χρησιμοποιώντας σωματικές μετρήσεις, ενώ η συχνότητα των μετρήσεων ήταν μια φορά το μήνα, από το 10ο μήνα της ηλικίας έως τον πρώτο τοκετό. Η συλλογή δεδομένων διήρκεσε τρία χρόνια, (Ιούνιος 2016 έως Αύγουστος 2019), και πραγματοποιήθηκε σε 61 μοσχίδες από μία εμπορική μονάδα που βρίσκεται στη Λευκωσία. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπήρχε θετική σχέση μεταξύ του ύψους των μοσχίδων κατά την ανάπτυξή τους και της πρώτης γαλακτοπαραγωγής. Έτσι το 20% των υψηλότερων μοσχίδων συγκρίθηκε με το 20% των μοσχίδων με το χαμηλότερο ύψος (διαφορά περίπου 5 εκατοστά κατά μέσο όρο) και βρέθηκε ότι οι υψηλότερες μοσχίδες είχαν μεγαλύτερη παραγωγή γάλακτος κατά την πρώτη γαλακτοπαραγωγή. Αντιθέτως, δεν υπήρχε συσχέτιση μεταξύ του βάρους και της γαλακτοπαραγωγής για όλες τις μετρήσεις βάρους, εκτός από το βάρος που μετρήθηκε τον τελευταίο μήνα πριν τον τοκετό. Έτσι λίγο πριν τον τοκετό, οι βαρύτερες (με μέσο όρο 750kg ΣΒ) μοσχίδες, παρήγαγαν 1,1 τόνο περισσότερο γάλα σε σύγκριση με τις ελαφρύτερες μοσχίδες (μέσο όρο 600kg ΣΒ), κατά την πρώτη γαλακτοπαραγωγή. Το βάρος των μοσχίδων επηρέασε επίσης την ηλικία πρώτου τοκετού, με τις ελαφρύτερες να γεννούν νωρίτερα σε σύγκριση με τις βαρύτερες (23ο έναντι 25ο μήνα ζωής, αντίστοιχα). Οι μοσχίδες με την υψηλότερη παραγωγή, ήταν βαρύτερες, ψηλότερες και ηλικιακά μεγαλύτερες κατά τον πρώτο τοκετό, ενώ είχαν μεγαλύτερο μεσοδιάστημα μεταξύ 1ου και 2ου τοκετού σε σύγκριση με τις μοσχίδες που παρήγαγαν λιγότερο γάλα, (χρονικό μεσοδιάστημα τοκετών13,8 και 12,7 μηνών, αντίστοιχα). Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα από τα στοιχεία αυτής της εμπορικής μονάδας έδειξαν ότι οι βαρύτερες και ψηλότερες μοσχίδες είχαν υψηλότερη γαλακτοπαραγωγή στη πρώτη γαλακτοπαραγωγή αλλά μεγαλύτερο μεσοδιάστημα 1ου και 2ου τοκετού σε σύγκριση με τις ελαφρύτερες και πιο κοντές μοσχίδες. Ωστόσο απαιτείται περαιτέρω έρευνα με μεγαλύτερο αριθμό ζώων και παρατηρήσεων για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα αυτά αλλά και για να εξεταστεί η σχέση του ΣΒ και του ύψους με την παραγωγή γάλακτος στις μετέπειτα γαλακτοπαραγωγές, καθώς και η σχέση τους με τη μακροζωία / επιβίωσης των αγελάδων στην μονάδα.
Keywords: Μοσχίδες γαλακτοπαραγωγής Holstein-Friesian; Ύψος; Σωμαματικό βάρος; Height; Body weight; Holstein-Friesian heifers