Δημιουργία πειραματικού ντοκιμαντέρ που εξερευνά το θέμα της πνευματικότητας - Τερέντη, Μελιάνα (My University, 2025)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία εξετάζει την έννοια της πνευματικότητας μέσα από τη δημιουργία ενός πειραματικού ντοκιμαντέρ, ακολουθώντας τη μεθοδολογία της καλλιτεχνικής έρευνας. Στόχος είναι να αξιοποιηθεί ο κινηματογράφος του ντοκιμαντέρ όχι μόνο ως μέσο καταγραφής της πραγματικότητας, αλλά και ως χώρος προσωπικού στοχασμού, συναισθηματικής εμπλοκής και φιλοσοφικής αναζήτησης. Η πνευματικότητα, κατά τη δημιουργική διαδικασία, δεν παρουσιάζεται απλώς ως θεματική, αλλά αναδύεται μέσα από το ίδιο το καλλιτεχνικό έργο. Το πρότζεκτ συνδυάζει προσωπικό οπτικό υλικό, αρχειακές καταγραφές και ποιητική αφήγηση, προκαλώντας έναν στοχαστικό και βιωματικό απόηχο. Το ντοκιμαντέρ αξιοποιείται ως εργαλείο εν συναίσθησης σε αφηρημένες έννοιες, όπως η ταυτότητα, το «εγώ» και οι ενδόμυχες συνδέσεις του. Η ερευνά χρησιμοποιεί την καλλιτεχνική δημιουργία ως μορφή πνευματικής πρακτικής που προσφέρει χώρο διαπροσωπικής σύνδεσης ανάμεσα στον δημιουργό και τον θεατή.
Keywords: Πειραματικό ντοκιμαντέρ; Πνευματικότητα; Καλλιτεχνική έρευνα; Δημιουργική διαδικασία; Αρχειακό υλικό; Μοντάζ; Archival material; Editing; Experimental documentary; Spirituality; Artistic research; Creative process