Συμβολή στη μελέτη του αιολικού δυναμικού στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου - Φράγκου, Αντρέας (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2019)
Στην εργασία αυτή γίνεται προσπάθεια συμβολής στη μελέτη του αιολικού δυναμικού στον ευρύτερο χώρο της Κύπρου, επικεντρώνοντας στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης βάσεως δεδομένων για τη μελέτη των χαρακτηριστικών του ανέμου ιδιαίτερα στα παράλια και υπεράκτια της Κύπρου χρησιμοποιώντας μετρήσεις από μετεωρολογικούς σταθμούς, ανα-επεξεργασμένα στοιχεία από την ευρωπαϊκή βάση δεδομένων σε οριζόντια ανάλυση 25x25 km, και 24-ωρες, ωριαίες προγνώσεις από το μετεωρολογικό μοντέλο ΕΤΑ/ΣΚΙΡΟΝ σε ανάλυση 5x5 km. Δημιουργείται σχετικό λογισμικό για την επεξεργασία των στοιχείων και αποτυπώνεται η γενική διαφοροποίηση της ταχύτητας του ανέμου μεταξύ χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών, αναδεικνύοντας κύριες ημερήσιες και εποχικές διαφοροποιήσεις στην ταχύτητα του ανέμου κατά τόπους. Η σύγκριση μεταξύ των διαφορετικών πηγών δεδομένων εστιάζει σε ομοιότητες και διαφορές ως προς την χρονική και γεωγραφική κατανομή της ταχύτητας του ανέμου οι οποίες, ιδιαίτερα στα παράλια, θα απαιτήσουν τη μελλοντική χρήση δεδομένων υψηλότερης ανάλυσης για την εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων.
Keywords: Αιολικό δυναμικό; Κατανομή Weibull; ΕΤΑ/ΣΚΙΡΟΝ; ERA5/ECWMF; Wind power; Weibull distribution; ETA/SKIRON; ERA5/ECWMF