Βιοδιάσπαση πετρελαίου από τον candida sp. OR6 σε χαμηλα ph. - Τιττώνη, Ανδρούλλα (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιιο Κύπρο, 2014)
Η βιοδιάσπαση πετρελαίου αποτελεί στις μέρες μας μια εναλλακτική, οικονομικά εφικτή και περιβαλλοντικά υποσχόμενη προσέγγιση αποδόμησης υδρογονανθράκων στις μεγάλες εδαφικές ρυπάνσεις που επιφέρει η χρήση του και διανομή του στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας του. Οι εδαφικές ρυπάνσεις παρ'όλα αυτά μπορεί να συνοδεύονται από επικράτηση ακραίων συνθηκών όπως οξύτητας, αλατότητας, θερμοκρασίας. Στα ακραία αυτά ενδιαιτήματα έχουν απομονωθεί μικροοργανισμοί που φαίνεται να επιβιώνουν στις συνθήκες αυτές, κυρίως Βακτήρια, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει καταγραφεί η απομόνωση Ευκαρυωτών. Ένας τέτοιος οξεόφιλος Ευκαρυώτης, ο Candida sp. OR6, που ανήκει στο γένος Candida είχε απομονωθεί από διαδικασία εύρεσης τρόπων αύξησης της βιοέκπλυσης του χαλκού από χαμηλά μεταλλεύματα θείου. Ο μικροοργανισμός σε μια πρώτη μελέτη ήταν ικανός να βιοδιασπά υδρογονάνθρακες σε συγκέντρωση πετρελαίου 0.5% σε pH 2, οπότε εκτενέστερη μελέτη του πραγματοποιήθηκε στην εργασία αυτή. Ο μικροοργανισμός έχει την ικανότητα να αναπτύσσεται πάνω από 24 ημέρες σε συγκεντρώσεις 1%, 5%, 10%, 15% και 20% σε πετρέλαιο. Ανάλυση του με αέρια χρωματογραφία έδειξε βιοδιάσπαση για όλες τις συγκεντρώσεις πλην της συγκέντρωσης 5%, στην 11η ημέρα επώασης ενώ σε πετρέλαιο 20% παρουσίασε βιοδιάσπαση μέχρι και την 24η ημέρα. Την μεγαλύτερη μείωση στον ολικό αριθμό υδρογονανθράκων παρουσιάζει η 5% με ποσοστό γύρω στα 87%. Πρόκειται για έναν ανθεκτικό μικροοργανισμό με δυνατότητα περαιτέρω μελέτης του.
Keywords: Candida sp. OR6; Βιοδιάσπαση; Οξεόφιλοι; Ακραίο περιβάλλον; Πετρέλαιο