Αξιολόγηση και εκτίμηση των σφαλμάτων στη διαδικασία παραγωγής των Ψηφιακών Μοντέλων Εδάφους - Αγαπίου, Μιχάλης (χ, 2021)
Το Ψηφιακό Μοντέλο Εδάφους είναι η πιο αποτελεσματική μορφή αναπαράστασης της γήινης επιφάνειας και αποτελεί συγχρόνως δυναμικό δεδομένο εισόδου σε πολυάριθμες εφαρμογές, ως ανάγλυφο υποβοήθησης ανύψωσης ή σε εφαρμογές ανάλυσης και γεωεπεξεργασίας, για παράγωγη δευτερογενών δεδομένων και λήψη αποφάσεων. Η χρήση έτοιμων δεδομένων μειωμένης ποιότητας και ακρίβειας από ανοικτές πλατφόρμες ή η χρησιμοποίηση δεδομένων με άγνωστα ποιοτικά χαρακτηριστικά, οδηγεί αρκετές φορές σε αποτελέσματα τα οποία δεν ανταποκρίνονται τους στόχους της ακρίβειας μας. Αυτή η μελέτη εστιάζει στη χρήση του ModelBuilder, μιας εφαρμογής του λογισμικού ArcGIS, με στόχο τη σύγκριση, αξιολόγηση και κατανόηση του τρόπου με τον οποίο διαφορετικές μέθοδοι παρεμβολής αποδίδουν ή συμπεριφέρονται για διαφορετικά σύνολα δεδομένων εισόδου. Ο κύριος στόχος αυτής της μελέτης είναι να αναπτύξει ένα δομημένο, φιλικό προς τον χρήστη και επαναχρησιμοποιήσιμο πλαίσιο για τη διευκόλυνση της σύγκρισης διαφορετικών μεθόδων παρεμβολής και την παροχή ενός εργαλείου γρήγορης διερευνητικής ανάλυσης καθώς και να υποστηρίξει τη γρήγορη αξιολόγηση της δειγματοληψίας βάσει στοιχείων, χωρίς να χρειάζεται να περάσει από την εξαντλητική διαδικασία παραγωγής λεπτομερούς ανάλυσης. Επιπλέον η μελέτη έχει στόχο να παρουσιάσει μια σειρά από διαφορετικές προβολές του συνόλου των δεδομένων οι οποίες επιτρέπουν τη γρήγορη κατανόηση της φύσης των φαινομένων όπως έχουν διαμορφωθεί, αναγνωρίζοντας παράλληλα τις ποιοτικές παραμέτρους στον υπολογισμό διαφορετικών διαδικασιών χωρικής παρεμβολής. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα να γίνει εκτίμηση και σύγκριση με την απαιτούμενη ακρίβεια ώστε να υπάρχει σωστή επιλογή της βέλτιστης χωρικής παρεμβολής, πετυχαίνοντας συγχρόνως μέγιστη ακρίβεια που θα συνάδει με τα κριτήρια και τους στόχους της κάθε γεωχωρικής ανάλυσης, όπου το μέτρο ποιότητας συμβάλλει στον προσδιορισμό περιοχών με αναξιόπιστη περιγραφή επιφάνειας.
Keywords: Ψηφιακό Μοντέλο Εδάφους; Γεωστατιστική; Δειγματοληψία Χωρική Παρεμβολή; Ποιοτικός Έλεγχος; Διασταυρούμενη επικύρωση; ModelBuilder; Digital Surface Model; Geostatistics; Sampling; Spatial Interpolation; Quality Control; ModelBuilder