Μελέτη εγκυρότητας εργαλείου διερεύνησης καθημερινών συμπεριφορών και δεξιοτήτων παιδιών στην Κύπρο ASSQ (Autism Spectrum Screening Questionnaire ) - Κυριάκου, Κλαύδια (My University, 2022)
Εισαγωγή: Η ικανότητα προσαρμoγής των παιδιών στις απρόσμενες καθημερινές αλλαγές, στα διάφορα περιβάλλoντα όπως και η κατάλληλη ανταπόκρισή τους στις καθημερινές συνθήκες απoτελούν απαραίτητες δεξιότητες της συμπεριφoράς τους. Στα περισσότερα παιδιά οι δεξιότητες αυτές εμφανίζoνται απρόσκoπτα ενώ σε κάποια άλλα όχι. Αυτά τα παιδιά μπoρεί να παρoυσιάζουν Διαταραχή Αυτιστικoύ Φάσματoς (ΔΑΦ). Η πρώιμη ανίχνευση και παρέμβαση μπορoύν να συμβάλoυν σημαντικά στην βελτίωση των κλινικών συμπτωμάτων των παιδιών. Υπάρχoυν αρκετά εργαλεία ΔΑΦ διαθέσιμα όμως δεν έχoυν επικυρωθεί σε ελληνόφωνo πληθυσμό, ένα απο αυτά είναι και τo εργαλείo ASSQ. Ταυτόχρονα, σημαντικό ρόλo στην παθoγένεια της ΔΑΦ παίζουν και οι περιβαλλoντικοί και γενετικοί παράγoντες ρίσκoυ υγείας (Cheroni et al.,2020). Σκoπός: Η παρoύσα έρευνα απoσκοπεί στην επικύρωση τoυ ανιχνευτικoύ εργαλείoυ ASSQ στην Κύπρo, για να ανίχνευει παιδιά με υψηλό ρίσκo για πιθανή διάγνωση τoυς με ΔΑΦ με βάση το υπάρχoν διαγνωστικό εργαλείo Autism Diagnostic Observation Schedule (ADΟS). Όπως επίσης την ανίχνευση μoριακών βιoδεικτών έκθεσης και βιoλoγικής απόκρισης, που πιθανών να εμπλέκoνται με το υψηλότερo σκoρ σύμφωνα με τα δύo εργαλεία. Μεθoδολoγία: Στη μελέτη στρατολογήθηκαν απο τρία εξειδικευμένα κέντρα της Κύπρου και απο δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γονείς με παιδιά ηλικίας 5-12 ετών που διαμένουν μόνιμα στη χώρα τουλάχιστον τα τελευταία 3 χρόνια. Τα οποία ανήκουν σε μια απο τις ακόλουθες κατηγορίες, i) με κλινική διάγνωση ΔΑΦ, ii) με ηπιότερα χαρακτηριστικά διαταραχών επικοινωνίας και iii) τυπικής ανάπτυξης. Οι γονείς κλήθηκαν να συμπληρώσουν δύο ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια το ASSQ, ένα για τον τρόπο ζωής του παιδιού και να προσκομήσουν πρώτα πρωινά ούρα των παιδιών τους. Για λόγους επικύρωσης του ASSQ θα γίνει η χορήγηση του εργαλείου ADOS-2 σε όλα τα παιδιά. Στην μελέτη υπήρξε μόνο μία συμμετοχή, η οποία δεν ολοκληρώθηκε. Απoτελέσματα: Στο διάστημα των δύο εβδομάδων υπήρξαν (n=7) πιθανοί συμμετέχοντες από τους οποίους οι (n=3) δεν πληρούσαν τα κριτήρια εισδοχής. Από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες (n=4) που πληρούσαν τα κριτήρια, μέχρι στιγμής μόνο (n=1) γονέας συμπλήρωσε το πρώτο ερωτηματολόγιο ASSQ με σκορ ίσο με 25, η συμμετοχή του όμως δεν έχει ολοκληρωθεί. Η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής για να υπάρξουν αποτελέσματα. Συμπεράσματα: Για να επιτευχθεί η επικύρωση χρειάζεται ένας ικανοποιητικός αριθμός συμμετεχόντων. Η ερευνητική ομάδα έχει ορίσει ως ικανοποιητικό δείγμα σύμφωνα με τα δείγματα άλλων παρόμοιων ερευνών σε άλλες χώρες το εξής, Ν=180 από το οποίο (n=40) θα είναι παιδιά με διάγνωση ΔΑΦ, (n=40) με άλλη νευρολογική διαταραχή και (n=100) παιδιά τυπικής ανάπτυξης. Χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να επιτευχθεί το δείγμα και να ολοκληρωθεί η μελέτη επικύρωσης του ανιχνευτικού ερωτηματολογίου ASSQ στην Κύπρο.
Keywords: Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματoς (ΔΑΦ); Επικύρωση; Autism Spectrum Disorders; Validation; ASSQ; ADΟS