Εναρμόνιση οπτικών δορυφορικών εικόνων SENTINEL 2 και LANDSAT 8 - Χαραλάμπους, Θεοδώρα (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2019)
Οι δορυφόροι Landsat-8 και Sentinel-2, παρουσιάζουν φασματικές και χωρικές ομοιότητες που καθιστούν δυνατή τη συνδυασμένη χρήση των προϊόντων τους. Το έργο “Harmonized Landsat 8-Sentinel 2 (HLS)”, είναι μια πρωτοβουλία της NASA για την παραγωγή εναρμονισμένων προϊόντων υψηλότερης χρονικής (2 -3 ημερών) και χωρικής ανάλυσης (< 30m). Σε αυτό το πλαίσιο, ένα "εναρμονισμένο" προϊόν ανάκλασης συνεπάγει ότι έχουν εφαρμοστεί οι αναγκαίες ραδιομετρικές, φασματικές, γεωμετρικές και χωρικές διορθώσεις/αναγωγές, έτσι ώστε τα προϊόντα που παράγονται ξεχωριστά από τον κάθε δορυφόρο να είναι όσο το δυνατό πιο όμοια. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν σε αυτή την μελέτη, μας δίνουν το πράσινο φως προς τον πειραματισμό για την εναρμόνιση των δύο συνόλων δεδομένων, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές που προκύπτουν από τους αισθητήρες τους.
Keywords: Landsat-8; Sentinel-2; φασματικές ομοιότητες; χωρικές ομοιότητες