Τουρισμός πολιτιστικής κληρονομιάς: η περιπτωσιακή μελέτη της Κύπρου - Έλληνα, Αθηνά (Τμήμα Διοίκησης Ξενοδοχείων και Τουρισμού, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2012)
Ο τουρισμός πολιτιστικής κληρονομιάς εντάσσεται στο γενικότερο γνωστικό πεδίο των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και τα τελευταία είκοσι χρόνια αποτελεί έναν από τους δυναμικότερα αναπτυσσόμενους κλάδους της τουριστικής βιομηχανίας. Σκοπός της εργασίας μου είναι να ξεκινήσω αρχικά με την αναφορά μου από το παρελθόν, όπου υπήρχαν άτομα ή ομάδες περιηγητών που αναζητούσαν την γνώση, την εμπειρία, την προσωπική ανακάλυψη, και πραγματοποιούσαν ταξίδια σε τόπους με αρχαιολογικό, ιστορικό, λαογραφικό ή θρησκευτικό χαρακτήρα, σε μέρη με διαφορετικό πολιτισμό και εθνολογικές ιδιομορφίες. Αρχικά γίνεται αναφορά στην έννοια του πολιτιστικού τουρισμού και τα κύρια χαρακτηριστικά του, έπειτα σε παραδείγματα πολιτιστικής κληρονομιάς για τρείς χώρες της Ευρώπης καταλήγοντας στην πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου, καθώς και το προφίλ των ατόμων που αντιπροσωπεύουν το είδος αυτό. Στην συνέχεια θα αναφέρω τα πολιτιστικά στοιχεία της Κύπρου, όπως αρχαιολογικά, βυζαντινά, κλασικά ή νεότερα μνημεία, ιστορία, τέχνες, εκκλησίες, κάστρα, μουσεία, πολιτιστικές εκδηλώσεις - φεστιβάλ κτλ. Ο Πολιτιστικός Τουρισμός προσφέρει ευκαιρίες για πολιτιστική εμπειρία, προσφέρει την περιήγηση στη φυσική καλλιτεχνική και πνευματική κληρονομιά μιας περιοχής, καθώς και στη σημερινή δημιουργία. Τέλος, θα αναφερθώ στο μέλλον της Κύπρου από αυτή την εναλλακτική μορφή τουρισμού η οποία αναδεικνύει τα ήθη και έθιμα, παραδόσεις, σε συνδυασμό με τα πολιτιστικά δρώμενα των πολιτιστικών χωριών της Κύπρου.
Keywords: Tourism; Tourism industry; Cultural heritage; Τουρισμός; Τουριστική βιομηχανία; Πολιτιστική κληρονομιά