Το άγχος που βιώνουν γονείς στην φροντίδα αυτιστικού παιδιού 2-18 ετών - Νεοκλέους, Φρειδερίκη (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Εισαγωγή: Η αυτιστική διαταραχή είναι η πιο σοβαρή από την ομάδα των νευροαναπτυξιακών διαταραχών και τα ποσοστά επικράτησης της είναι περίπου 37:10.000 άτομα. Οι οικογένειες αυτιστικών παιδιών συχνά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα άγχους λόγω της άτυπης συμπεριφοράς του παιδιού τους, όπως είναι τα στερεότυπα, η γενική απορρύθμιση και οι αυτο–επιβλαβείς συμπεριφορές. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας βιβλιογραφικής ανασκόπησης υπήρξε η διερεύνηση του άγχους που βιώνουν οι γονείς στη φροντίδα αυτιστικού παιδιού ηλικίας 2-18 ετών. Υλικό και μέθοδος: Το αποτέλεσαν τα ερευνητικά άρθρα που εντοπίστηκαν σε βάσεις δεδομένων GOOGLE SCHOLAR, MEDLINE, PsycINFO, PUBMED, και ΙΑΤΡΟΤΕΚ. Η αναζήτηση κατέληξε σε 11 πλήρη άρθρα από το 2005-2013. Αποτελέσματα: Το άγχος που βιώνουν οι γονείς στη φροντίδα ΠΑΔ ηλικίας 2-18 ετών είναι γεγονός. Οι παράγοντες που επηρεάζουν το άγχος που βιώνουν οι γονείς ΠΑΔ είναι πολυπαραγοντικοί. Οι παράγοντες αυτοί είναι πρωτίστως τα προβλήματα συμπεριφοράς ΠΑΔ, και κυρίως η κοινωνική υποστήριξη, το μέλλον του ΠΑΔ και η σοβαρά των συμπτώματα της ΑΔ. Σε όλες τις μελέτες βρέθηκε ότι οι γονείς ΠΑΔ έχουν υψηλά ποσοστά άγχους. Σχετικά με το φύλο του γονέα τα αποτελέσματα των μελετών είναι ανόμοια έως και αντιφατικά, αφού σε μερικές μελέτες δεν σημειώθηκε σημαντική διαφορά, ενώ σε άλλες βρέθηκε ότι οι μητέρες είχαν σημαντικά ψηλότερα επίπεδα άγχους. Συμπεράσματα: Η μείωση του άγχους των γονιών είναι μια πρόκληση γενικότερα για την κοινωνία και ειδικότερα για τους επαγγελματίες υγείας. Έτσι για τους νοσηλευτές είναι καίριας σημασίας η διενέργεια των απαραίτητων παρεμβάσεων για μείωση των αγχογόνων παραγόντων και στήριξη των γονιών.
Keywords: Συστηματική ανασκόπηση; Άγχος; Γονείς; Αυτιστικό παιδί; Ρόλος νοσηλευτή