Νεανική Σεξουαλική Επιθετικότητα και Θυματοποίηση (Υ-SAV) σε Κύπρο και Ελλάδα - Κούτα, Χριστιάνα; Χατζηγεωργίου, Ελένη; Παπαδακάκη, Μαρία; Χλιαουτάκης, Ιωάννης (My University, 2016)
Εισαγωγή: Η νεανική σεξουαλική επιθετικότητα και θυματοποίηση αποτε- λεί μεγάλο παγκόσμιο κοινωνικό πρόβλημα διότι επιφέρει σωματικές και ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις στους νέους. Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι δύο χώρες στην ίδια γεωγραφική περιοχή και θα ήταν χρήσιμο να εντοπιστούν ερευνητικά στοιχεία για τη σεξουαλική ζωή των νέων και στις δύο χώρες. Σκοπός: Η περιγραφή της συχνότητας εκδήλωσης συμπεριφορών νεανικής σεξουαλικής επιθετικότητας και θυματοποίησης στην Ελλάδα και στην Κύ- προ και η σύγκριση των αποτελεσμάτων μεταξύ αυτών των χωρών. Υλικό και Μέθοδος: Περιγραφική μελέτη που αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού έργου Y-SAV. Το δείγμα ήταν ευκολίας και το αποτέλεσαν συνολικά 584 νέοι/ες από την Ελλάδα (n=292) και την Κύπρο (n=291). Η προσέγγιση έγινε μέσα από ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και δίκτυα νεολαίας και η συλλογή δε- δομένων πραγματοποιήθηκε με το διαδικτυακό ερωτηματολόγιο SAV-S των Krahé και Berger (2013) το οποίο εξετάζει διάφορες μορφές θυματοποίησης: (1) τη χρήση/απειλή σωματικής βίας, (2) την εκμετάλλευση της αδυναμίας του άλλου ατόμου να αντισταθεί σε ανεπιθύμητη σεξουαλική επαφή και (3) τη χρήση λεκτικής πίεσης και (4) άλλο. Για τη στατιστική ανάλυση χρη- σιμοποιήθηκε το SPSS ver. 22.0 (p≤0,05). Αποτελέσματα: Στην Κύπρο το 11,8% των νέων ανδρών είχαν αναφέρει τουλάχιστον μία μορφή διάπραξης σεξουαλικής επιθετικότητας σε σύγκριση με το 3,3% των νέων γυναικών. Στην Ελλάδα, το 48,7% των νέων είχαν αναφέρει τουλάχιστον μία μορφή διάπραξης σεξουαλικής επιθετικότητας, ενώ το ποσοστό για τις νέες ήταν 14,8%. Η διαφορά σεξουαλικής επιθετικότητας και θυματοποίησης μεταξύ των φύλων είναι μεγάλη και στις δύο χώρες αλλά στην Ελλάδα καταδεικνύ- εται να είναι μεγαλύτερη από αυτή της Κύπρου. Συμπέρασμα: Η νεανική σεξουαλική επιθετικότητα και θυματοποίηση είναι υπαρκτό και σημαντικό πρόβλημα και στις δύο χώρες με σοβαρές ψυχοκοινωνικές προεκτάσεις. Η συλλογή ερευνητικών στοιχείων για τη νεανική σεξουαλική επιθετικότητα και θυματοποίηση έχει εντοπίσει ελλείψεις όσον αφορά στην πρόληψη και αντιμετώπιση της νεανικής σεξουαλικής επιθετικότητας και θυματοποίησης και θα βοηθήσει στον σχεδιασμό αποτελεσματικών παρεμβάσεων για την πρόληψη του φαινομένου και τη βελτίωση της σεξουαλικής υγείας των νέων.
Youth Sexual Aggression and Victimization (Y-SAV) in Cyprus and Greece
Keywords: Nεανική; Σεξουαλική; Επιθετικότητα; Θυματοποίηση; Επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές