Επανάληψη προτάσεων σε ενήλικες ηλικίας 40-60 ετών φυσικούς ομιλητές της κυπριακής ελληνικής διαλέκτου - Σταύρου, Έλενα (Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2017)
Επανάληψη προτάσεων ορίζεται ως το εργαλείο που εξετάζει την ικανότητα των ατόμων να επαναλαμβάνουν μία σειρά λέξεων όσο το δυνατόν συγκεκριμένα γίνεται μέσω της μίμησης. Κατά τη διαδικασία επανάληψης προτάσεων, τομείς όπως οι γνωστικές και γλωσσικές λειτουργίες, καθώς επίσης και η μνήμη εργασίας ενεργοποιούνται στο εγκεφαλικό σύστημα. Το εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε για την παρούσα έρευνα ονομάζεται The Cypriot-Greek LITMUS-Sentence Repetition Task, (Grohmann & Kambanaros, 2013) και χορηγήθηκε σε 20 υγιείς ελληνοκύπριους ενήλικες (10 άνδρες, 10 γυναίκες), ηλικίας 40;0-60;0 ετών. Σκοπός της έρευνας υπήρξε η σύγκριση της επίδοσης του εργαλείου σύμφωνα με το φύλο και την ηλικία των συμμετεχόντων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι και στις δύο φάσεις της βαθμολόγησης, την επανάληψη και την επανάληψη συντακτικής δομής, η ηλικία και το επίπεδο μόρφωσης δεν έπαιξαν σημαντικό ρόλο σε κανένα από τα δύο σύνολα των ομάδων. Επίσης, τα αποτελέσματα και στις δύο φάσεις συγκρίθηκαν, βάσει των ηλικιακών ομάδων που επιλέχθηκαν, τους συμμετέχοντες άνω των 50 ετών και τους συμμετέχοντες κάτω των 50 ετών. Στις δύο συγκρίσεις που πραγματοποιήθηκαν, τα αποτελέσματα των δύο φύλων και των δύο ηλικιακών ομάδων, ήταν παρόμοια και στις δύο φάσεις τις βαθμολόγησης. Επιπλέον, ο συνολικός αριθμός των λαθών ήταν μεγαλύτερος στους άνδρες παρά στις γυναίκες. Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε, απέδειξε ότι οι ενήλικες πραγματοποιούν λάθη κατά τη διάρκεια επανάληψης προτάσεων. Το γεγονός αυτό δε φαίνεται να συνάδει με το ηλικιακό και μορφωτικό επίπεδο των δύο φύλων, τουλάχιστον στο υπό εξέταση πληθυσμιακό δείγμα παρόλο που η ολική επίδοση δεν ήταν άριστη. Συμπερασματικά, το εργαλείο επανάληψης προτάσεων αποδεικνύεται ότι είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την αξιολόγηση των γλωσσικών αλλαγών που παρατηρούνται κατά τη διαδικασία χορήγησης σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.
Keywords: Επανάληψη προτάσεων; Γλωσσικές λειτουργίες; Μνήμη εργασίας; Ενήλικες