Σεισμική ενίσχυση κατασκευών οπλισμένου σκυροδέματος μέσω ανάλυσης κόστους κύκλου ζωής - Μπελιβάνης, Αλέξανδρος (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Cyprus University of Technology, 2011)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως στόχο την πρόταση μεθοδολογίας για την ορθολογιστική λήψη απόφασης για την ενίσχυση κτιρίων, λαμβάνοντας υπόψη τεχνικούς και οικονομικούς παράγοντες. Όσον αφορά στο τεχνικό μέρος, παρατίθενται πληροφορίες που αφορούν στην αντισεισμική ενίσχυση των κτιρίων οπλισμένου σκυροδέματος, ενώ όσον αφορά στο οικονομικό μέρος, εξηγούνται οι μέθοδοι ανάλυσης οφέλους-κόστους και ανάλυσης κόστους κύκλου ζωής. Στη συνέχεια εφαρμόζεται η ανάλυση κόστους κύκλου ζωής (Life Cycle Cost Analysis-LCCA), στην οποία υπολογίζεται η βέλτιστη στάθμη ενίσχυσης και το κόστος των ζημιών λόγω σεισμών συγκεκριμένης μεγίστης εδαφικής επιτάχυνσης (Peak Ground Acceleration-PGA), για δύο κατηγορίες των κτιρίων του Δήμου Λεμεσού, για τις οποίες θεωρείται ότι οι ζημίες από τυχόν σεισμούς θα έχουν το μεγαλύτερο κόστος και θα επηρεάσουν μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Αυτές οι δύο κατηγορίες περιλαμβάνουν χαμηλά κτίρια διώροφα ή χαμηλότερα και ψηλά κτίρια, εξαώροφα ως και οκταώροφα. Τέλος, εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα και προτείνονται στρατηγικές λύσεων.
Keywords: Αντισεισμικός σχεδιασμός; Οπλισμένο σκυρόδεμα; Seismic design; Reinforced concrete